Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Доступна спокуса
Історія посмакоті
Історія цієї дивовижної смакоти тягнеться ще з давнини. Основний складник його - какао, що походить з низовинних тропічних районів Південної Америки, понад трьох тисячоліть вирощувалося в Месоамериці, де його плоди використовувалися як для виготовлення напоїв, так і як інгредієнт різноманітних страв. Залишки шоколаду в одному з найраніших поселень Майя біля Ріо-Асуль, Гватемала, вказують на використання ними шоколаду біля 400 року н. е.

Майя дуже часто вирощували какао, зазвичай поруч із своїм житлом та використовували його насіння для виготовлення пінистого гіркого напою. Зображення та написи майя також вказують на те, що шоколад використовувався і для церемоніальних цілей. В стародавній Месоамериці, як про те можна судити по ацтекському напою «шоколатль», шоколад споживався як гіркий напій з різноманітними спеціями, до яких входили ваніль, червоний перець і аннато. Вважалося, що шоколатль знімає втому, ймовірно через дію теоброміну.

Шоколад досить високо цінився в Месоамериці, а плоди какао навіть використовувалися в якості заміни грошей. Наприклад, у ацтеків існувала чітка система, за якою індичка коштувала сто бобів какао, а авокадо коштувало три боби.

У Старому Світі про шоколад дізналися лише в 16 столітті, перші експедиції до Америки не привозили свідомостей про цей продукт. Лише після завоювання держави ацтеків силами Ернана Кортеса, шоколад почали ввозити до Європи, де він швидко набув популярності. Протягом довгого часу шоколад залишався виключно дорогим напоєм, доступним лише аристократії. Для задовільнення потреб ринку іспанці почали промислове вирощування какао на плантаціях, на яких спочатку працювали раби-індіанці, а потім і африканці, хоча лише у 18 столітті ціни на какао впали настільки, що шоколад став доступним широким масам населення. Хоча європейці почали додавати до шоколаду цукор, сам процес виробництва шоколаду залишався незмінним до промислової революції. Перші промислові підприємства для виробництва шоколаду були засновані голандською родиною Ван Гойтен на початку 18 століття, а в середині століття подібні підприємства поширилися у кількох країнах.

XIX століття можна вважати століттям інновацій, століттям тріумфу цих ласощів. Саме в цьому столітті відбулися найцікавіші перетворення, з якими ми знайомі сьогодні. Перша шоколадна плитка була представлена англійцем Джозефом Фрай. Завдяки винайденому Конрадом ван Хоутеном гідравлічному пресу, можна було зменшити гіркоту шоколаду. Рецепт шоколаду, представлений англійцем, включав в себе вже цукор. А в 1879 році після восьми років наполегливої праці Даніель Петер познайомив світ з новим шедевром під назвою «молочний шоколад». Молочний шоколад - це смак, який можна назвати нейтральним серед всіх різновидів шоколаду. Він тане в роті, залишаючи приємне і солодкий післясмак.

За складом компонентів, які входять в шоколад, його можна розділити на три різновиди: гіркий шоколад, молочний шоколад, а також напівгіркий шоколад. Все залежить від процентного співвідношення какао, масла й цукру.

Еверестом шоколадної майстерності вважається повітряний шоколад. Винятковість його полягає в тому, що при поїданні відчувається якесь незрозумілий стан, схожий на ейфорію, коли повітряні бульбашки лопаються в роті. Кожна фабрика, яка виготовляє повітряний шоколад, має свої тонкощі і хитрощі. Зазвичай це трудомісткий і непростий процес за участю вуглекислого газу та азоту. Але саме завдяки йому, ми можемо насолоджуватися цим надзвичайно смачним продуктом.

При розмові про шоколад зазвичай представляється шоколад темного кольору, а білий шоколад - це щось зі світу «чудес». Білий шоколад має саме такий відтінок через відсутність в його складі какао-порошку. Проте білий шоколад все-таки містить какао, але у вигляді масла. А надзвичайно карамельним смаком білий шоколад зобов'язаний присутності в його складі спеціального сухого молока.

Темний шоколад має безліч переваг. У ньому міститься безліч корисних амінокислот і антиоксидантів. Ну і крім усього іншого, темний шоколад, як і будь-який інший з його побратимів є запорукою гарного позитивного настрою.

Шоколад є невичерпним джерелом натхнення та польоту думки. Він збуджує, є джерелом енергії, має стимулюючим ефектом. А злі язики, які стверджують, що шоколад шкідливий для зубів, містить підвищену дозу холестеролу і погано перетравлюється, просто-напросто зводять наклеп на цей фантастичний продукт.
Шоколадні цікавини світу
Шоколад - штука дуже популярна, тож немає нічого дивного у тому, що по всьому світі розкидані....музеї шоколаду!


Музей секретів шоколаду в місті Жеспольсем (Франція)

Задуманий як справжній палац таємниць, музей секретів шоколаду у французькому місті Жеспольсем (Musee Les Secrets DU Chocolat in Geispolsheim), складається з кількох тематичних залів. У музеї можна заглянути в амфітеатр, а також в зал, де представлені експозиції, що розповідають про історію виникнення та виробництва шоколаду, побачити на власні очі як виготовляються шоколадні шедеври в демонстраційному залі, ну а в чайній кімнаті покуштувати улюблене всіма ласощі і оцінити по достоїнству смак справжнього шоколаду. З таємницями приготування шоколадних шедеврів відвідувачів також знайомить короткометражний фільм. При музеї, як і годиться, є сувенірний магазин, в якому будь-який бажаючий може придбати шалено смачні і оригінально оформлені шоколадні ласощі, наприклад, у вигляді подушки.



Музей шоколаду в місті Кельн (Німеччина)

Нагадує корабель зі скляною рубкою, в якій йде шоколадовареніе і верхньою палубою-дахом, німецький музей шоколаду розташувався на набережній Рейну . Експозиції музею, доступні громадськості з 1993 р., розповідають про історію виникнення та виробництва шоколаду, а також наочно демонструють відвідувачам процес виробництва ласою продукції. Мріяли побачити, як роблять традиційних великодніх зайців або Санта-Клаусів або як вирощують какао-дерева?! Все це і не тільки, можна побачити і дізнатися в музеї шоколаду в Кельні. Тут можна заглянути і в міні шоколадну фабрику,щоденно виробляє близько 400 кг шоколадної продукції, і в оранжерею, де виростають дивовижні тропічні рослини ... Родзинкою музею, безсумнівно, є триметровий шоколадний фонтан. Розташовані поряд з фонтаном співробітники музею, вмочивши хрустку вафельну трубочку в гарячий шоколад, пропонують спробувати і оцінити по достоїнству ласощі всім бажаючим.

Музей дивовижний світ шоколаду Panny, Шоколадна фабрика Phillip Island на острові Вікторія ( Канада)

Виключно бельгійський шоколад використовується для виготовлення надзвичайно смачних цукерок ручної роботи на шоколадній фабриці Phillip Island, розташованої на острові Вікторія (Канада). При фабриці не так давно відкрито музей дивовижний світ шоколаду Panny (Pannys Amazing World of Chocolate), родзинкою якого, безумовно, є той факт, що відвідувачам надається можливість спробувати себе в якості кондитера і розробити власний дизайн шоколадного ласощів. Крім того, в музеї представлені дивовижні експозиції, виконані з шоколаду - це і знаменита статуя Давида, і картина американської ведучої з фіолетовим волоссям Dame Edna , образ якої створив відомий актор Беррі Хемфріз, виконана з 12 000 плиток шоколаду , і ... навіть села, відлиті повністю з шоколаду.

Музей шоколаду Choco-Story в Брюгге (Бельгія)

Не для кого не секрет, що бельгійський шоколад по праву вважається одним з кращих у світі, саме в Бельгії давним-давно вправні кондитери винайшли праліне , бажаючи догодити герцогу Плезі-праліне, мріяв створити найсмачнішу цукерку в світі. Центром вишуканих ласощів в країні, мабуть, з упевненістю можна назвати місто Брюгге, саме тут проходить щорічний фестиваль шоколаду Choco-Laté , під час проведення якого на вулицях міста б'ють справжні фонтани шоколаду, а кондитери змагаються у виготовленні справжніх творів мистецтва з бельгійського шоколаду. Власне в музеї шоколаду Choco-Story, розташованому в замку XVII століття Castle of Harzé в місті Брюгге , і зберігаються в подальшому всі заслуговують на увагу шедеври. При музеї знаходиться шоколадний бар Bar Choc, де гостям пропонують спробувати близько 44 різних на смак шоколадних коктейлю.

Музей шоколаду (Museu de la Xocolata) у Барселоні (Іспанія)

Заснований в колишньому жіночому монастирі барселонської гільдією кондитерів, іспанський музей шоколаду (Museu de la Xocolata), запропонує своїм відвідувачам не тільки познайомитися з цікавими фактами з історії шоколаду, але й оцінити по достоїнству скульптури, виконані з ласощів. А саме, скульптури відомих діячів мистецтва, спорту і політики, забавні фігури героїв мультфільмів, а також міні-копії відомих будівель. Експозиція музею шоколаду в Барселоні оновлюється кожну Великдень , адже саме в цей період проводиться щорічне змагання серед кондитерів з виготовлення «мона» («mona»), тобто скульптур з шоколаду.

Музей шоколаду (Musee du Chocolat) у місті Св. Стефан провінції Нью-Брансвік (Канада)

Ось вже більше 10 років радує своїх відвідувачів музей шоколаду (Musee du Chocolat) у місті Св. Стефан провінції Нью-Брансвік в Канаді. Музей присвячений продукції найстарішої канадської компанії з виробництва цукерок Ganong Bros . А почалося все в далекому 1873 р., коли брати Джеймс і Гілберт Ганонга (Ganong) відкрили невеликий бізнес з продажу шоколадних цукерок. З часом шоколадна фабрика братів Ганонга (Ganong) домоглася помітних успіхів, працювати в компанію запрошувалися лише справжні кондитери майстри своєї справи. А світову популярність канадської компанії з виробництва цукерок Ganong Bros принесла полюбився всім коробочка у вигляді серця .

Музей шоколаду Choco-Story в Празі (Чехія)

Буквально восени минулого року в самому центрі чеської столиці на площі Республіки (Náměstí Republiky) свої двері відчинив для всіх бажаючих музей шоколаду Choco-Story , який є філією однойменного музею в бельгійському місті Брюгге. Власне, саме тому і не дивний той факт, що шоколад, переважно представлений у музеї, бельгійський. Відвідувачам музею пропонується не тільки спробувати на смак солодощі, але й спробувати себе в ролі кондитера під час майстер класів, які щодня проводяться в музеї. Родзинкою музею також можна назвати дивовижну антикварну колекцію обгорток шоколадних цукерок і плиток, що збиралася не одне століття в різних куточках планети.

Музей шоколаду Wilbur в місті Літітц штату Пенсільванія (США)

Музей шоколаду є, мабуть, головною туристичною визначною пам'яткою невеликого американського містечка Літітц штату Пенсільванія . Початок колекції музею, який існує з 1972 р., поклала дружина місцевого кондитера Пенні Канюк , яку захопила ідея колекціонування предметів, що мають відношення до шоколаду та цукерок на блошиних ринках і антикварних виставках. Зусиллями Пенні Канюк було зібрано більше 1 000 предметів, що мають безпосереднє відношення до історії виникнення шоколаду, а також розвитку шоколадної індустрії в різних країнах світу. Особливою цінністю колекції музею шоколаду Wilbur на сьогоднішній день вважається більше 150 розписаних вручну шоколадом антикварні порцелянові горщики європейських та східних країн.

Музей шоколаду на острові Чеджудо (Південна Корея)

Єдиний музей шоколаду в Азії представлений на острові Чеджудо в Південній Кореї . Будівля музею, побудована з вулканічної породи (базальту), немов нагадує старовинний замок у європейському стилі. У музеї представлено шоколад з усього світу в усьому різноманітті форм і розмірів. А головним експонатом, який приводить у захват, як дітей, так і дорослих, звичайно ж, є працюючий трамвай у стилі Сан-Франциско 19 століття, виконаний з шоколаду. У музеї можна не тільки ознайомитися з традиціями приготування шоколаду, але і взяти участь у дегустації шоколадних плиток з ароматами женьшеню, зеленого чаю і манго.

Музей шоколаду Nestle в Мехіко (Мексика)

На перший погляд нагадує виконану дитиною паперову скульптуру орігамі, будівля музею шоколаду всесвітньо відомої кондитерської фабрики Nestle у столиці Мексики, встигло завоювати любов відвідувачів не тільки незвичністю дизайну, але і представленими експонатами. До слова сказати, музей шоколаду, який славиться своєю неординарністю (проект архітектурного бюро Rojkind Arquitectos), був побудований за рекордно короткі терміни - 75 днів. Усередині більшість залів музею повністю пофарбовані в білий колір, за винятком «театру» із зеленим килимовим покриттям на підлозі і сидіннями у вигляді спокушають часточок шоколадної плитки , де відвідувачі музею знайомляться з історією шоколаду.
5 видів найдорожчого шоколаду в світі
Chocopologie by Knipschildt


На першому місці в рейтингу виробників найдорожчого шоколаду в світі коштує американська компанія штату Коннектикут Chocopologie by Knipshildt. Компанія знаходиться в шоколадному бізнесі вже більше ста років, і попит на її продукцію не перестає рости. Шоколад Chocopologie by Knipshildt бажане ласощі на столі у білому домі. Не проти побалувати себе найдорожчим шоколадом в світі і англійська королева, а коштує він 2600 $ за фунт. Фунт в перекладі на нашу систему заходів - 453г.

Noka


Друге місце по праву займає техаська компанія Noka. Вартість цього шоколаду - 854 $ за фунт. Колекційна серія Noka Vintages Collection випускається в десяти варіантах, це залежить від кількості цукерок у коробці. Найменша коробочка, в якій всього чотири шматочки коштує 16 $.

Природно, таке вишукане ласощі виготовляються тільки з найкращих сортів какао-бобів Еквадору та Венесуели. Чорний шоколад колекції «Вінтаж» був вибраний як дорогого додатки до призів на церемонії вручення «Золотого глобуса». Цікаво, чому зірки раділи більше - шоколаду або премії?

Delafee


Швейцарська компанія Delafee займає третє місце в нашому рейтингу самого дорогого шоколаду в світі. Вартість фунта - 508 $. Переваги шоколаду Delafee оцінять навіть самі спокушені гурмани. До його складу входить приблизно 56% натурального какао, виробленого з високоякісних какао-бобів Гани та Еквадору. Завдяки такій рецептурі шоколад здатний зберігати властивий тільки йому аромат і смак роками. Спробувавши ці ласощі можна стверджувати, що швейцарці роблять не тільки найдорожчі та найкращі в світі годинник, але і самий кращий і дорогий шоколад.

Godiva "G" Collection


Цей шоколад нехай і не увійшов до першої трійки, він цілком виправдовує свою назву - «божественний». Godiva не залишить байдужим жодного навіть самого вимогливого гурмана. Вишукане оформлення і божественний смак спокусять вас, і ви неодмінно купіть ласощі. До того ж, ціна продукту Нью-Йоркської компанії Godiva цілком прийнятна - 120 $ за фунт.

Richart


Французький шоколад компанії Richart на ринку вже 86 років. Гурмани всього світу бажають бачити цей шоколад як десерт на своєму столі. Вартість солодких ласощів від Richart 120 $, що дозволяє багатьом спробувати і оцінити його. Дуже популярний набір Petit Richart, який представлений 49-ма видами шоколаду.

Безперечно, існує ще безліч марок смачного і високоякісного шоколаду. Нехай вони і не увійшли до топ найдорожчого шоколаду в світі, але у вас завжди є можливість оцінити їхню продукцію на смак.
20 вер 2012 о 21:27
Ще немає жодного коментаря
Країна рукоділля
Кіборг-Йож, ручна робота, рукоділля, іграшка, тварини
Кіборг-Йож
EzhiCo
EzhiCo
Рукоділля
, годинник, картина, банка, декупаж, рукоділля, ручна робота
oksi
oksi
Рукоділля
Ялииииинка ,), декор, ялинка, Новий рік, Різдво, традиція, гірлянда, рукоділля, ручна робота
Ялииииинка ,)
Vasvas
Vasvas
Рукоділля
Сім'я, Новий рік, сніговик, полімерна глина, ручна робота, ялинкові прикраси
Сім'я
Az_tetyana
Az_tetyana
Рукоділля
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024