Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
ТРАНСФОРМАЦІЯ МІФОЛОГІЧНИХ ОБРАЗІВ У ТВОРЧОСТІ ІЗАБЕЛИ ФІЛІПЯК ТА ГАЛИНИ ПАГУТЯК
Зацікавлення міфологією є однією з головних тенденцій у сучасній літературі. До мистецько-літературного осмислення античного міфу звернулися також польська й українська письменниці: Ізабела Філіпяк («Абсолютна амнезія», «Творче писання для молодих дівчат») і Галина Пагутяк (''Потонулі в снігах", "Зачаровані музиканти", "Магнат", ''Сни Юлії та Германа'', "Видіння Орфея").
Обидві художниці слова не тільки трансформують античні образи у своїх полотнах, але й пропонують власне трактування міфу. Наприклад, І. Філіпяк розглядає його як важливу складову не лише літературних творів, а й підсвідомості людини. У праці «Творче письмо для молодих дівчат» авторка дає поради письменницям-початківцям щодо застосування міфів у власних творах. Г.Пагутяк у есе «Мир для Шейлока» та «Ілюзії фейлетонної доби» говорить про міф як фікцію. Українська представниця сучасної прози вживає це поняття у контексті суспільних відносин і не згадує про зв’язок міфу з літературою чи мистецтвом. Г. Пагутяк використовує міфологічні образи й сюжети у есеїстиці для аргументації своїх поглядів. Наприклад, у заголовку есе «Зелені сни Касандри» згаданий міфологічний образ підсилює невтішні прогнози авторки щодо екологічних катастроф, які можуть виникнути через байдужіть і безвідповідальність людей. У творі «Немає кінця як бандерам» Г. Пагутяк описує реалії боротьби більшовиків проти УПА на західноукраїнських землях та співставляє полеглих воїнів-партизанів із давньогрецькими героями Етеоклом й Полініком. Таким чином письменниця зображує біль і безсилість українців, а також жорстокість окупантів.
У романах «Абсолютна амнезія» І. Філіпяк і «Сни Юлії та Германа», «Маґнат» Г. Пагутяк письменниці звертаються до античних образів, які є ключовими у розумінні подій творів, а також розкритті образів головних героїв. І.Філіпяк у романі «Абсолютна амнезія» використовуючи міфи про Іфігенію, Агамемнона та Клітемнестру, зображає життя родини Секретаря, показує напруженість сімейних стосунків та внутрішні переживання персонажів. У творі «Маґнат» Г. Пагутяк висвітлює велич і непересічні риси характеру, титанічну працю та незвичайну долю головного персонажа Гербурта через поєднання рис історичної постаті та образу Геркулеса.
Одними із провідних античних образів у романах письменниць стали Парки. Г. Пагутяк, описуючи на початку твору «Сни Юлії та Германа» фрагмент театральної вистави, за участі трьох всевладних представниць аристократії, які постають у ролях Парок, відтворює напружену ситуацію, що виникла через неприйняття головного персонажа іншими дворянами. Окрім того, вищезгадана сцена створює передчуття катастрофи, якою стане війна та руйнація Кенінгсберга. І. Філіпяк, на відміну від Г. Пагутяк, у романі «Абсолютна амнезія» описує не три сестри-богині, а тільки одну Парку, яка є реальним персонажем, а її прізвисько, через прямі алюзії до образу з римської міфології, показує настрої та характер героїні, її мало не аскетичний спосіб поведінки у суспільстві, стан на межі життя та смерті, страхи та самотність.
Отже, І. Філіпяк та Г. Пагутяк у своєму творчому доробку звертаються до античних міфів, за допомогою яких розкривають образи персонажів твору, їхні відносини. Міфи є ключем до зрозуміння численних подій та мотивів поведінки героїв. Спільним образом, до якого звернулися авторки став міф про Парок, проте реалізовані вони у романах по-різному. Міфологічні образи у творах обох письменниць взаємодіють з реальними персонажами, біблійними й власне авторськими міфологічними образами, частина з них є героями роману, а інші використовуються як літературні тропи.

1. Винар С. Комунікативне перекодування міфологічного образу (на прикладі Іфігенії) / С. Винар // Іноземна філологія. – 2010. – Вип. 122. – С. 64 – 70.
2. Гурдуз А. Міфопоетика літературного твору та міфологічна парадигма: теоретичний аспект / А. Гурдуз // Зарубіжна література в школах України. – 2006. – № 6. – С. 57 – 59.
3. Пагутяк Г. Сни Юлії та Германа: (роман). Кенінгсберський щоденник / Г. Пагутяк. – К.: Ярославів Вал. – 2011. – 304 с.
4. Поліщук Я. Поліфункціональність міфу в поетиці модернізму/ Я. Поліщук // Слово і час. – 2001. – № 2. – С. 35 – 45.
5. Filipiak І. Absolutna amnezja / I. Filipiak. – Poznań : Obserwator, 1995. – 117s.
6. Filipiak I. Twórcze pisanie dla młodych panien / I. Filipiak. – Gdańsk : Tower Press, 2000. – 155 s.
30 кві 2015 о 02:58
Ще немає жодного коментаря
Країна фотографів
Готика, фотографія, ліс, дівчина, дерево, ніч, готика, модель, фотограф
Готика
4
svans
svans
Фотографія
windy, дівчина, колона, архітектура, скрипка, модель, фотографія, фотограф
windy
Jabulani
Jabulani
Фотографія
, хлопець, дівчина, модель, сепія, романтика, середньовіччя, фотографія, фотограф
fotoLeo
fotoLeo
Фотографія
, зимовий пейзаж, природа, Біла, Україна, фотограф, фотографія
Marami
Marami
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024