Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
РОЗСТРІЛЯНЕ ВІДРОДЖЕННЯ
Розтріляне Відродження - наша розіп'ята пам'ять і заклик до дій
В 20-х роках ХХ століття відбувся справжній переворот в естетичній свідомості і художній культурі. Він був маштабним, витворивши нові засади художнього мислення, випробувавши нову систему напрямів і стилів. Українська література стає модерною за змістом і формою, і розвивається під гаслами духовного оновлення і національного відродження. Характерною ознакою була поява різноманітних літературних груп та організацій. Українське мистетство прагнуло розвиватися самобутньо, воно передбачало свою концепцію вперше озвучену Миколою Хвильовим - ідею "вітаїзму", чи "романтики вітаїзму", або "азіатського ренесансу". Але більшовизм на чолі із Сталіном вирішив безжально знищити хоч найменший прояв свободи духу і мислі, розстрілявши багатьох обдарованих митців, що своєю творчістю набирали широкого естетичного розмаху, який мав силу осягати космічні широти слова...
"Розстріляне Відродження" - один з найстрашніших періодів в українській історії, коли було розстріляно цвіт української нації - понад двісті (!) поетів, прозаїків, перекладачів, літературних критиків, літературознавців, викладачів, театральних діячів, як і сотні тисяч інших людей, які стали жертвами злочинного сталінського режиму в 30-ті роки ХХ століття.
1937 рік - пік репресій, коли було знищено найбільше жертв. Цьогоріч 75-та річниця того кривавого ювілею. То був період масового фізичного та духовного знищення, коли внутрішня свобода і дарований Богом талант були непростимими злочинами проти Кривавої імперії. Переслідувалось навіть найменше вільнодумство й найкволіші прояви національного духу.
Сьогоднішня ситуація в українському мистетстві, як і в суспільстві загалом, бажає кращого. Духовна деградація - це наче імпутування національної пам'яті, жаги свободи, та бажання естетичної поживи. Збайдужіння і цинізм паразитує на душі народу. Тому пора поставити перед собою ЗНАК ПИТАННЯ: "бути, чи не бути" нам на цій землі освяченій кров'ю предків. Ми повинні будити свідомість суспільства силою слова, бо воно було спочатку і буде завжди, та, головне, воно змушує думати.

Олександр Букатюк
19 лис 2012 о 05:49
Ще немає жодного коментаря
Країна фотографів
, конверт, лист, канцтовари, фотограф, фотографія
Solia_Boiko
Solia_Boiko
Фотографія
, фотографія, тварини, фотограф, чорно-біле
sandyk
sandyk
Фотографія
, фотографія, фотограф, модель, природа, дівчина, портрет, архітектура
svans
svans
Фотографія
Чорне і біле, фотографія, фотограф, сепія, піаніно
Чорне і біле
Melaverde
Melaverde
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024