Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Спілкування без кордонів: українські мігранти найчастіше комунікують з родичами в Україні по скайпу
Автор: Оксана Навроцька, спеціально для "Навігатора"
В останні роки, українські мігранти все рідше пишуть листи своїм близьким в Україну, проте спілкуються через мобільний телефон, а останніми роками – найчастіше через скайп. Але, незважаючи на те, що кількість користувачів інтернетом в Україні зростає, все ж 67% українців досі не є користувачами глобальної мережі.

В напрямку розвитку скайп-комунікацій, які є важливою складовою життя більшості родин, де є родичі за кордоном, було започатковано "Бібліоміст" - проект Міністерства культури України, Української бібліотечної асоціації(УБА), Ради Міжнародних наукових досліджень та Агентства США з міжнародного розвитку(USAID) для того, щоб допомогти мігрантам та їх родинам спілкуватись між собою і не втрачати зв'язок на відстані Одним з векторів проекту є спілкування членів заробітчанських родин між собою за допомогою програми "Спілкування без кордонів в інтернетизованих бібліотеках.

Цей задум фінансово підтримала Фундація Білла та Мелінди Гейтс, надавши грант суму понад 25 млн доларів. Також корпорація Microsoft пообіцяла безкоштовно передати бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів.

- Сьогодні по Україні обладнано більше тисячі бібліотек, і в сотнях із них відбувається таке скайп-спілкування. Зараз триває процес обладнання нових бібліотек-переможців у різних областях: люди телефонують за кордон, в інші міста родичам, колегам, - зауважує Євгенія Амеліна, медіа-менеджер програми "Бібліоміст"("Глобальні бібліотеки-Україна").

Наразі модернізовано чимало бібліотек в багатьох куточках України, кожна з яких отримала близько 15 комп'ютерів, технічне і програмне забезпечення(Microsoft Windows 7 (Enterprise та Pro), Microsoft Office, Visual Studio, Microsoft-захист від вірусів та шкідливого програмного забезпечення та ін.)

Так, наприклад, в м.Стрий Львівської області почала по-новому працювати оновлена і модернізована філія №6 бібліотеки для дітей. Тут кожен бажаючий має змогу поспілкуватися з своєю ріднею за допомогою "скайп"-зв'язку. В цьому місті кожен четвертий громадянин перебуває за кордоном - на заробітках або на навчанні. Завдяки програмі "Спілкування без кордонів" в людей є нагода побачитись і порозмовляти з близькими людьми, хоча б віртуально. Для більшості людей це має дуже велике значення. .

Варто також згадати і про Тисменицьку бібліотеку, що на Івано-Франківщині. Вона теж обладнана сучасною технікою і забезпечена відповідними комп’ютерними програмами. Проте основною її особливістю є те, що вона працює в неділю. Для українських мігрантів, які і для мешканців України власне неділя і є тим днем, коли вони можуть знайти час на довше у часі спілкування. Як зауважують бібліотекарі, послуга користується неабиякою популярністю – щонеділі тут буває близько 30-40 відвідувачів. Тішить те, що місцева влада всіляко підтримує таку ініціативу і оплачує кошти за інтернет-послуги.

Проте все не так просто, як видається на перший погляд. Для того, аби проект "запрацював", бібліотекарі повинні були опанувати новітні технології, аби потім допомогти недосвідченим користувачам і відвідувачам. А також - провести масштабну інформаційну кампанію на радіо і телебаченні, заручитися організаційно-методичною і практичною підтримкою юристів та психологів, а також провести соціологічні опитування в школах та гімназіях.

Євгенія Амеліна розповідає про труднощі, з якими довелося стикнутися:

- Відчутною перешкодою є відсутність технічної можливості підключення віддалених населених пунктів у сільській місцевості до мережі Інтернет. Також, одним із бар'єрів, який успішно подолали бібліотеки-учасниці "Бібліомосту" був бар»єр психологічний, адже співробітники бібліотек в переважній більшості випадків - це жінки середнього та старшого віку, які не мають навичок роботи з комп'ютерами та інтернетом. Проте, завдяки спеціалізованому навчанню та підвищенню кваліфікації, бібліотекарі успішно справляються з цими труднощами, змінюється їхній менталітет, формується інше ставлення до ролі бібліотеки та розуміння потреб користувачів, а також здатність відповідати на нові запити від користувачів."

Місцева влада часто підтримує модернізовані бібліотеки. Так, наприклад, у смт. Чорнобай Черкаської обл. були відремонтовані всі приміщення бібліотек, а також закуплені комп'ютери для 6-и інших бібліотек району. Загалом, підтримка від місцевої влади (не тільки міського, а й районного, сільського рівнів) буває у формі покриття витрат на інтернет в бібліотеках, фінансування ремонтних робіт, забезпечення опалення, придбання меблів та додаткової комп"ютерної техніки.

Підтримка надходить також від місцевих підриємств, які виступають в ролі спонсорів. Тож модернізовані бібліотеки користуються попитом і підтримкою серед місцевих мешканців, громад та представників влади.

Серед майбутніх планів "Бібліомісту" - допомога зацікавленим бібліотекам в отриманні допомоги від компанії Microsoft через благодійну програму Techsoup. Також працівники готові поділитися власним досвідом у цьому питанні. Ті, хто зацікавлені в отриманні такого досвіду, можуть зв'язатися з регіональним представником програми "Бібліоміст" і подати заповнену аплікаційну форму. Програма реалізовуватиметься до 2014 року. В планах – забезпечити 1600 бібліотек по всіх куточках України комп'ютерним обладнанням на конкурсній основі, залучити якомога більшу кількість спеціалістів з партнерських організацій.

Програма "Спілкуймося без кордонів": успішні практики (вибране)

Львівська область:

1. Львівська міська бібліотека-філія №6 ім. О. Ольжича Львівської ЦБС для дорослих - біблотекар допомогла користувачці Суц Т.Г. зареєструватися в програмі "Скайп". Читачка змогла спілкуватись з донькою та онуком, які проживають у Франції.

2. Стрийська центральна міська бібліотека ім. М. Шашкевича - користувачі бібліотеки за допомогою скайп-зв'язку спілкуються з рідними за кордоном (Італія, Іспанія, США, Росія).

3. Стрийська центральна міська дитяча бібліотека ім. В. Стефаника Стрийської ЦБС - допомога дітям в освоєнні програми "Скайп", за допомогою якої користувачі мають змогу спілкуватися з рідними, які перебувають за кордоном.

Івано-Франківська область:

1. Калуська центральна бібліотека - користувач, 71-річний С. Бойчак, знайшов дочку, яка проживає за кордоном (у Латвії), і з якою він втратив зв'язок у 1993 році.

2. Уїздська сільська бібліотека-філія Рогатинської ЦБС - пенсіонерка Якимів С.М.мала можливість поспілкуватись у скайпі із правнучкою,яка проживає за кордоном.

3. Рожнятівська центральна районна бібліотека Рожнятівської ЦРБС - Оксана Шищак, жителька села Сваричів, дуже довго не могла знайти зв'язку з дочкою свого брата Миколи, який помер у Казахстані в м. Караганда. Якось пані Оксана завітала до районної бібліотеки, де працівники Інтернет-центру зареєстрували її в соціальній мережі "Однокласники" і навчили користуватися комп'ютером. Пані Оксана стала постійним користувачем Інтернет-центру, разом з невісткою спілкувалися зі знайомими, які проживають в інших регіонах та за межами України. Одного дня їм вдалося знайти своїх родичів з Казахстану, які проживають в Караганді. Тепер щотижня вони мають можливість поспілкуватися у скайпі та бачити один одного.

АР Крим:

1. Керченська міська бібліотека-філія для дітей №1 ім. О. Кошового Керченської ЦБС - читач бібліотеки Чернявський Віктор, інвалід з діагнозом церебральний параліч спілкується з людьми з подібним діагнозом у різних містах, а також шукає в мережі інтернет матеріали щодо лікування свого захворювання.

2. Керченська міська бібліотека-філія №2 ім. М.Нєкрасова Керченської ЦБС - користувач Хоменко В.В. з обмеженими можливостями, студент спецучилища, засвоїв скайп та спілкується з підлітками з усієї України.

3. Водопойнівська сільська бібліотека-філія №11 ЦБС Чорноморського району - користувач пункту доступу до Інтернету Сировацька С. М. з допомогою скайпу отримала можливість поспілкуватися зі своєю дочкою з міста Омськ, побачила свого новонародженного онука.



4. Феодосійська центральна дитяча бібліотека Феодосійської ЦБС - вихованець дитячого будинку, Анатолій Ветров, за допомогою скайпу зміг поспілкуватись з своєю хрещеною мамою, яка живе у Москві.

5. Керченська міська бібліотека-філія для дітей №8 ім. А. Гайдара Керченської ЦБС - Інтернет допоміг користувачу Буренковій Є. В., домогосподарці, налагодити зв'язок по скайпу з дітьми та онуками в м. Краснодар.

Вінницька область:

1. Тростянецька бібліотека для дітей Тростянецької ЦРБ - вчителька-пенсіонерка Шур Зінаїда Костянтинівна вже декілька років проживає в Німеччині (поїхала працювати, потім одружилася із німцем і залишилася в Німеччині на ПМП). В Україні залишились діти, онуки, і З. К. Шур кожного року приїздить в Тростянець на літній період. Вона з чоловіком та її онуки є найактивнішими читачами бібліотеки. Влітку З.К.Шур освоїла комп'ютер, їй допомогли зареєструватись в скайпі, "Однокласниках", створили електронну пошту. Тепер жінка спілкується зі своїми дітьми та онуками по скайпу з колегами та земляками.

2. Вапнярська селищна бібліотека Томашпільської ЦБС - мешканець селища Бегель Григорій багато років тому виїхав за кордон та втратив зв`язок зі своєю сестрою та рідними. В інтернеті він побачив сайт бібліотеки та зв`язався з нею по скайпу. Тут допомогли пану Григорію налагодити втрачений зв`язок із рідними, які залишилися проживати на Україні.

3. Жежелівська сільська публічна бібліотека Козятинської ЦБС - громадянка України, жителька с. Жежелів, яка зараз проживає у Туреччинні, за допомогою скайпу звернулася до секретаря сільської ради, адже їй необхідно було надати згоду матері для подальшого навчання сина. Через "скайп" секретар сільради отримала підтвердження.

5. Мурованокуриловецька центральна районна бібліотека - відбувається активне скайп-спілкування старшокласників місцевих шкіл з ровесниками американської школи.



6. Вапнярська селищна бібліотека Томашпільської ЦБС - Статнік Т.М., відвідавши наш інтернет-центр, навчилась спілкуатись по скайпу, тепер часто зв"язується зі своїми дітьми які проживають в Ізраїлі. Шість років розлуки - і нарешті бабуся побачила вперше свою онучку.

7. Вінницька міська бібліотека-філія №21 Вінницької ЦБС - Михо Валентина Михайлівна є читачем бібліотеки з 1986 року. Члени її родини живуть в Росії, Іспанії, Ізраїлі. За допомогою скайпу читачка має змогу постійно спілкуватися з рідними. Читачка не змогла поїхати на похорон матері у Росію, але, користуючись Інтернетом, змогла підтримати сестру та брата.

8. Немирівська центральна районна бібліотека - Годлевський О.С., житель села Ковалівка Немирівського району 30 років не бачив свого сина, який проживає в Росії. Із місцевої газети дізнався про можливість спілкування через "Скайп" завдяки програмі "Бібліоміст". В грудні місяці Олександр Сергійович вперше побачив свою хвору на ДЦП онучку та своїх рідних.

Волинська область:

Луцька МЦБС для дорослих - у листопаді 2011 року користувачка бібліотеки Маркусь Т.В. скористалась Інтернетом у бібліотеці. Опанувавши програму "Скайп", змогла безкоштовно поспілкуватись з мамою, яка на той час перебувала в Італії.
http://www.navihator.net/articles/view/id/141
16 лип 2013 о 23:14
Класно. Дякую за висвітлення такої, доволі маргінальної але важливої інформації. Я вам більше скажу, все частіше навіть благословення на весілля у батьків беруть по скайпу. Отаке вам трагікомічне поєднання нових технологій та традицій.
18 лип 2013 о 09:34
swinomatka, Про благословення я не чула ще, тож дякую за інформацію. Але щось і не надто хочеться те все уявляти.
18 лип 2013 о 20:09
Цей журнал є унікальним творінням молоді з креативними поглядами на життя та бажанням реалізувати своє творче покликання.
Країна творчості JURAMAX. Випуск №7
Країна рукоділля
Бутилка!, пляшка, декупаж, рукоділля, ручна робота
Бутилка!
Oleh
Oleh
Рукоділля
Фенечка, фенічка, браслет дружби, нитки, плетіння, рукоділля, ручна робота
Фенечка
Foxy
Foxy
Рукоділля
Глечик, глечик, посуд, рукоділля, ручна робота
Глечик
Oleh
Oleh
Рукоділля
, біжутерія, намисто, бісер, джгут, рукоділля, ручна робота
Vovk3004
Vovk3004
Рукоділля
Країна художників
, дівчина, портрет, графітовий олівець, кольоровий олівець, малювання, картина, художник
Volodjka
Volodjka
Картина
Бекхэм, Вікторія Бекхем, музика, модель, папір, кольорові олівці, портрет, картина, малювання, художник
Бекхэм
AnnaKris
AnnaKris
Картина
Ветер, дівчина, окуляри, вітер, картина, малювання, художник
Ветер
MissCoon
MissCoon
Картина
, пейзаж, парк, озеро, картина, малювання, художник
Greg-Drozd
Greg-Drozd
Картина
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024