Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Календар революціонера, повстанця та борця з диктатурою за період 1-23 грудня
1 грудня 1934 року в Ленінграді (нині — Санкт-Петербург) комуніст Ніколаєв застрелив лідера місцевої комуністичної організації Сєрґєя Кірова. Обставини злочину досі залишаються нез'ясованими, але Сталін використав його для організації в СРСР «великого терору» (тільки в Україні в грудні 1934 року розстріляли 28 осіб, в тому числі відомих письменників).
1955 року – Початок руху проти расової сегрегації в США. В місті Монтґомері негритянка Роза Паркс відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в автобусі, за що була заарештована поліцією. Внаслідок масових акцій протесту Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію в міському транспорті, і через 381 день Роза Паркс була серед перших темношкірих, хто проїхався міським автобусом. Це перша перемога Мартіна Лютера Кінга і його руху за ненасильницьке відстоювання громадянських прав.
1956 року почалась кубинська революція: Фідель Кастро зі своїми прибічниками таємно повернувся з еміграції на Кубу на борті яхти «Ґранма».
1991 року понад 90% відсотків із 32-х мільйонів громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежність своєї країни.

2 грудня 1816 року в Лондоні луддити (борці з верстатами) влаштували масові акти знищення машин і верстатів на підприємствах.

3 грудня 1952 року в Празі за звинуваченням у співпраці з західними розвідками і сіонізмі повісили 11 високопоставлених функціонерів Компартії Чехословаччини, серед них — її колишнього генерального секретаря, віце-прем'єра Рудольфа Сланскі.
2010 року вночі міліція та спецпідрозділ «Беркут» силоміць демонтували наметове містечко протестувальників проти нового Податкового кодексу України на Майдані Незалежності в Києві.

4 грудня 1938 року в Хусті відбувся І з'їзд «Карпатської Січі», воєнізованої організації, створеної на Закарпатті членами ОУН.

5 грудня 63 року до н. е. відбулась перша змова Катиліни у Римі.

6 грудня 2008 року в Греції спалахнули масові заворушення через вбивство в Афінах поліцейськими спецпризначенцями підлітка.

8 грудня 1980 року кількома пострілами в спину 25-річний Марк Девід Чепмен вбив музиканта та борця з несправедливістю Джона Леннона, який ввечері повертався з дружиною Йоко Оно додому.

10 грудня 2006 року помер Авґусто Піночет, колишній диктатор Чилі.

13 грудня 1981 року остерігаючись щораз більшої популярності незалежного профспілкового об'єднання «Солідарність» і запобігаючи інтервенції в Польщу збройних сил СРСР, голова Ради Міністрів країни генерал Войцех Ярузельський ввів у Польщі воєнний стан, який тривав понад рік.

15 грудня - День пам'яті жертв «Грецької операції» НКВС (в державі Греції). Грецька операція НКВС – це масові репресії проти грецької етнічної меншини в республіках СРСР , які мали місце в період між 15 грудня 1937 по березень 1938 років.
1932 року — ЦК КП(б)У затвердив перелік 82 районів України, куди припинялося надходження промислових і продовольчих товарів за зрив планів хлібозаготівлі (початок Голодомору).
1961 року суд в Єрусалимі засудив колишнього оберштурмбанфюрера гестапо Адольфа Ейхмана, який керував «остаточним вирішенням єврейського питання», до смертної кари.
2000 року на знак протесту проти політики президента Леоніда Кучми на головній площі Києва учасниками акції «Україна без Кучми» були встановлені перші намети.

16 грудня 1773 року розпочалося так зване «Бостонське чаювання» (мешканці Бостона викинули в море вантаж чаю з англійського судна на знак протесту проти митної політики Великої Британії); ця подія спричинилася до американської війни за незалежність.
1989 року в Румунії розпочались антикомуністичні протести, які призвели до повалення диктатури Ніколае Чаушеску.

17 грудня 1984 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Про неприпустимість політики державного тероризму та будь-яких дій держав, які спрямовані на підрив суспільно-політичного устрою в інших суверенних державах».

19 грудня 1917 року в Києві завершився Всеукраїнський з'їзд рад. Всупереч намірам більшовиків більшість з двох тисяч його делегатів підтримала Центральну Раду. Відтак 124 члени РСДРП(б) на чолі з Володимиром Затонським переїхали до Харкова, де об'єднались з депутатами III з'їзду Рад Донецького і Криворізького басейнів і провели 24—25 грудня спільний з'їзд рад (близько 200 осіб), на якому проголосили Україну республікою рад та визнали її частиною Росії.

20 грудня - День чекіста в СРСР (цього дня 1917 року було створено Надзвичайну комісію – ЧеКа – на чолі з Фєліксом Дзєржинскім).
День Міліції в Україні (цього дня 1991 року прийнято закон «Про міліцію»; а також – див. попер. пункт).

22 грудня 1905 року почалось грудневе збройне повстання в Москві.
1917 року в Харкові відбувся заколот проти Української Народної Республіки, встановлено більшовицьку владу і скликано III екстрений з'їзд рад Донецько-Криворізького басейну.
1989 року в Румунії перемогла народна революція, спрямована проти режиму Ніколае Чаушеску, до влади прийшов Фронт національного порятунку.

23 грудня 1953 року в ході спеціального засідання Верховного суду СРСР винесено смертний вирок міністру внутрішніх справ СРСР, кривавій правій руці Сталіна маршалові Лаврєнтію Бєрії, звинуваченому в змові з метою одноосібного захоплення влади. Згідно з офіційною версією, цього ж дня Бєрія був розстріляний.

Ваш, Ілько Біленко-Шумахер.
Оригінал статті - http://bilenko-shumacher.blogspot.com/2013/12/1-23.html; російськомовна версія статті - http://bilenko-shumacher-ru.blogspot.com/2013/12/1-23.html.
23 гру 2013 о 20:56
Ще немає жодного коментаря
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024