"Осінні календарні свята українського народу" (із циклу "Обереги пам"яті"), чорно-біле, графіка, лінорит, традиції, етнокультура, картина, художник, малювання
land icon
18
view icon
Картина 21 вер 2015 о 21:01

"Осінні календарні свята українського народу" (із циклу "Обереги пам"яті")

Осінній цикл свят замикає річне календарно-обрядове коло. Він не становить цілісної системи, а ввібрав окремі звичаї та обряди, характер яких визначався станом засинання природи та приготуваннями до зими і зимових свят.
На першій композиції зображено свято Маковея. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак. Люди по святковому вбрані, несуть на посвяту великі китиці жовтих купчаків, чорнобривців, васильків та великі, достиглі голівки маку.
Наступним є свято Спаса, в цей день люди освячують яблука, мед, груші. На своїй роботі я зобразила дівчину, що збирає кошик до церкви.
На третій композиції, зобразила свято Покрови. З цього дня починався сезон сватання та весілля, а тому дівки, яким уже надокучило дівувати молилися : «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку хоч ганчіркою, аби не зосталася дівкою».
Завершальною композицію осіннього листа є весілля, яке було головним дійством після Покрови. Українські весілля повсюдно зберігали певні елементи архаїки, являючи собою театралізовані дійства, супроводжувані безліччю обрядів, ритуалів, народних пісень тощо. Поетичним звичаєм українського весілля було гільце — прикрашання зеленої гілки квітами, стрічками, колосками, яке символізувало красу, молодість, а також прощання нареченої з дівуванням.
лінорит 39,7х38см
Natalie, дуже цікава робота!
21 вер 2015 о 21:18
Stepan, дякую!
21 вер 2015 о 21:56
Подібні роботи
, абстракція, кулькова ручка, чорно-біле, графіка, картина, малювання, художник
Davinchi
Davinchi
Картина
Корабль, малювання, художник, картина, чорно-біле, графітовий олівець, папір, морський пейзаж, пейзаж, корабель
Корабль
inal67
inal67
Картина
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024