Сьогодні до берега причалив човен. Ще перед сходом сонця, майже вночі, але хтось в місті вже не спав, а комусь поки й не лягалося. Його побачили городяни. Старим та майже цілком понищеним, цим човном керував вже не молодий, але надзвичайно красивий чоловік. В його волоссі проглядалась сивина, що хіба скрашувала подорожнього, але обличчя залишилось неторкнутим роками: жодних зморшок, тільки зваба, тільки солод, тільки пестощі Афродіти, що відбитком лягли на ньому…
І мова була зовсім чиста - вільна від порочого насіння, розсипаного латиною. Прозора та висока. Він не піддався насмішкам й докорам, його не хвилювали нащадки меценатового дому, а його дружина ніколи не танцюватиме на римських оргіях. У НЬОГО НІКОЛИ НЕ БУДЕ ДРУЖИНИ. Всяка недостойна, кожна буде не варта. Йому не судилося пристати до рідного берега - нікому не пощасливиться залишитися біля нього.
Місто прокинулося, а море, спокійне й чисте, ще спало. Юні дочки рибалок як завжди зранку зібралися за роботою разом, поглядали в бік старого грецького човна обабіч пристані, перешіптувалися й червоніли. Ще ввечері до заходу сонця човен відчалив. Його погнали вітер й хвилі до червоного вогню обрію. Його ж гнало зречення та доля.
А назавтра прийде звістка про шторм. Море знову заспокоїться й оманливо вабитиме до себе, воно знову примириться з небом. Дівчата в бідному пропахлому рибою одягом як завжди працюватимуть, їм буде маритися багате життя подалі від дому, короткочасна слава, забуття. Місто ще раз потоне в забавах й розпусті, але як і кожного нового ранку, прибере вінець невинності.
Нарешті він знайде чого шукав. Нарешті це станеться. Нарешті.
Yaro_Mantyka
Yaro_Mantyka
land icon
18
view icon
Поезія | Версія для читання 20 січ 2014 о 22:18
мітки: проза, життя
Allochka Критика
Добре, що у фіналі твору є впевненість у тому, що цей герой знайде те, що шукав у життєвому морі. Хочеться вірити, що його човен причалить до берегів його сподівань. Хоч упродовж більшої частини твору відчувається приреченість
13 лют 2016 о 23:02
Подібні роботи
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024