Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Життя "на потім"
Отже, цим складним і незвичним, як і всі психологічні терміни, словом позначають все те, що ми робимо аби не робити, те що дійсно маємо робити :)

Кожен із нас, якщо серйозно задуматись і зазирнути у власний органайзер (якщо такий є у наявності), займається прокрастинацією більшу частину вільного, а також половину робочого часу, таким чином відтягаючи неминучий час виконання тієї найважчої, складної, але такої потрібної роботи. Наші предки також були не проти час від часу попрокрастинувати, судячи із сотні-другої висловів типу: ловити гав, байдики бити, баглаї годувати, переливати з пустого в порожнє, горобцям дулі давати, ханьки м'яти, ганяти вітер по вулицях, лежні справляти, тинятися з кутка в ку­ток....

"Я подумаю про це завтра!" - казала героїня "Віднесених вітром", і ця фраза припала до серця багатьом поколінням читачок. Більшість із нас і досі слідує цій фразі, коли йдеться про якусь нагальну і важливу роботу, за яку ох як не хочеться зараз сідати. От, наприклад, згадаймо студентські роки, коли перед нами непочатий край роботи: 5-6 рефератів із різних предметів, які необхідно задати за 2 дні, хоча їх можна було спокійненько написати ще 2 місяці тому, надолуження декількох параграфів із якогось вельми нудного предмету та й за дипломну вже час сідати... І коли вже ви нарешті засіли за цю роботу, чим в першу чергу ви займетесь? Звичайно ж таки пошуком чорновика, ручки, зручного стільця, бо цей уже розхитаний, налаштуванням настільної лампи, щоб світло правильно падало, бо так пише у медичній енциклопедії і щось про таке говорилось на уроках валеології. Ех, шкільні часи... А от пам'ятаю у класі шостому я з подружкою.... І все, через якийсь час ви задумуєтесь, що варто було б щось перекусити або випити чаю і раптом помічаєте, що за вікном уже майже ранок і пора йти на пари. Ось вам і прокрастинація :)

Причиною нескінченного відкладання на останній момент є відсутність всякого бажання! Воно, в свою чергу, виникає через те, що ми змушені займатися нелюбою справою, відчуваємо невпевненість у собі або болісне відчуття невизначеності. Очевидно, що все це не сприяє гармонійній організації діяльності та призводить до втрати часу, нервозності, що, у свою чергу, ускладнює роботу... У результаті - замкнуте коло.

А ще, судячи із величезної кількості соціальних мереж та інших кіллерів нашого часу: від ЖЖ до ігор-заманух в інеті чи звичайних плаваючих вікон поп-оголошень з сенсаційними новинами, можна зробити висновок, що найбільшим поглиначем вільного часу є блукання нетрями інтернету. Не дарма ж кажуть: зайшла в нет зранку на 5 хвилин - і ось тобі, доброго вечора.

Крім проблем з мотивацією, прокрастинація може супроводжуватися:

1. Перфекціонізмом - надлишковим прагненням до досконалості. У результаті пошук найкращих засобів для найшвидшого і ефектного рішення завдання призводить до втрати її актуальності.

2. Агресивністю - вона цілком закономірно "включається" як захисний механізм, спрямований проти критики (до речі, можливо, і цілком виправданої, оскільки часто зроблене в останню хвилину буває не дуже хорошої якості).

3. Страхом невдачі - адже раціональні міркування підказують, що можна абсолютно не вкластися в необхідні терміни.

В принципі, я так розумію, що у прокрастрастинації нічого страшного немає, проблема лише в тому, що як би ти там не прокрастинував, а справи все одно доводиться доводити до кінця, тож злісні прокрастинатори самі себе доводять до стресу, роблячи все поспіхом та в останній момент.
Методи боротьби із прокрастинацією
Судячи з масового характеру прокрастинації, позбутися її не так то просто. Але нездійсненних завдань, як відомо, не буває - головне бажання і цілеспрямованість.

1 спосіб.
Розібратися в причинах небажання робити ту чи іншу роботу. Найчастіше прокрастинатор відчуває в собі загальну некомфортність завдання, яке перед ним стоїть, але не заглядає всередину цього відчуття. А якщо витратити на це кілька хвилин і проаналізувати свій стан, то, з'ясується, що все гальмується через якісь деталі, маленькі нюанси, вирішивши які, ви з легкістю вирішите поставлену задачу. Наприклад, ви можете відкладати велику аналітичну роботу тільки через те, що калькулятор, потрібний для цього, ви віддали декілька днів тому колезі, у якого соромитеся просити його назад. Пересиливши себе і повернувши собі калькулятор, ви з легкою душею візьметеся за свою роботу.

2 спосіб.
Найчастіше прокрастинатор, починаючи будь-яку справу, не знає де зупинитися і може займатися даною справою до китайської паски. Тобто, не здатний виміряти, скільки часу буде потрібно для виконання справи. Йому здається, що всі терміни, які на це відведено, треба використовувати: тиждень - так тиждень, три години - значить, три години. Боротися з цим потрібно таким чином: розділіть справу на кілька операцій, і виділіть на кожну з них певну кількість часу. Це не дозволить справі роздуватися і підпорядковувати собі весь ваш робочий час.

3 спосіб.
Непогану службу може послужити «метод кіношників». Кіно, як ми знаємо, не знімається лінійно, в прямій послідовності сюжету. Кіношники виїжджають на натуру і знімають відразу всі сцени, які в сценарії повинні відбуватися на природі, потім їдуть у павільйон і знімають ті сцени, які прописані для павільйонних зйомок і так далі. Так само можете вчинити зі своєю роботою і ви. Зробіть те, що вам простіше зробити саме зараз, нехай це навіть буде середина або кінець вашої роботи.

4 спосіб.
Ми постійно програмуємо нашу свідомість думками-командами. Так, прокрастинатор перед тим, як почати роботу часто підсилює своє небажання братися за неї фразами на кшталт: «Мені це не під силу» або «Як же я з цим справлюся?». Варто тільки поміняти зміст таких думок на «це зовсім не так складно, як здається» або «а це непогана перевірка мого професіоналізму», як робота зрушиться з мертвої точки і в процесі з'явиться неабиякий азарт.

5 спосіб.
Щоб якось додатково мотивувати себе на виконання неприємного і важкого завдання, спробуйте преміювати себе за кожен виконаний етап роботи. Наприклад, вам потрібно написати статтю або важливий діловий лист. Примусьте себе писати по абзацу кожні 15 хвилин, а після них даруєте собі 5 хвилин свободи, протягом яких займайтеся всім, чим завгодно, хоч на батуті стрибайте. Але як тільки закінчаться ці п'ять хвилин, беріться за наступний абзац.

Так вам буде легше працювати, знаючи, що за кожне робоче зусилля хронометражем в 15 хвилин, ви будете отримувати заслужені 5 хвилин відпочинку.
19 вер 2012 о 21:47
Мені до душі припав четвертий та п'ятий способи позбування прокрастинації. А взагальному стаття дуже цікава і надзвичайно актуальна в наш час, коли в малі терміни потрібно зробити більше роботи
31 тра 2011 о 04:23
а мені 3 от те "ми з подружкою в 7 класі" найбільше часу забирає. і в тому дусі
31 тра 2011 о 07:33
Модно написала!!!! Я навіть знаю де ти натхнення набралася на даний проект
02 чер 2011 о 02:20
Країна фотографів
, дівчина, модель, вишиванка, етнокультура, Гуцульщина, гори, природа, фотографія, фотограф
Ruslan
Ruslan
Фотографія
, церква св. Андрія, церква, віра, релігія, архітектура, Львів, нічна фотографія, фотограф, фотографія
4
Bdjola
Bdjola
Фотографія
, Лінц, Австрія, пейзаж, річка, фотограф, фотографія
eFJey
eFJey
Фотографія
сумний пес, фотографія, тварини, собака
сумний пес
lyubisvit
lyubisvit
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024