Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Вегетаріанці
Історія вегетаріанства
Cлово «вегетаріанець», введене в ужиток в 1842 році засновниками «Британського вегетаріанського суспільства», походить від латинського vegetus, що означає «міцний, здоровий, свіжий, бадьорий», так словосполучення homo vegetus, вказує на духовно і фізично розвинену особу. Спочатку слово «вегетаріанський» означало гармонійний, з філософської і етичної точки зору, спосіб життя, а не просто фруктово-овочеву дієту.

Вегетаріанство існувало завжди. Найдавніші люди були вегетаріанцями, жили збирачами. Причини, що примусили людину почати харчуватися всупереч своїй природі, очевидні: рослинність загинула під час льодовикового періоду, і людині, щоб вижити, довелося споживати неприродну для неї їжу. Лише винайдене пізніше полювання зробило людей всеїдними. Цілком можливо, що і після винаходу полювання в тих, що стали всеїдними, племенах зберігалися групи людей, що дотримувалися вегетаріанської дієти із причин, пов'язаних з найдавнішою магією.

З моменту вполювання мисливцем першої тварини вегетаріанство стає чимось особливим і, пізніше, рідкісним для більшості населення. Треба відзначити, що в подальшій історії людства, аж до новітнього часу, вегетаріанство тісно пов'язано з релігійно-магічними обрядами і поглядами.

Пізніше, з розвитком господарської діяльності племена розділилися на скотарські і землеробські у відповідності з "харчовою спеціалізацією" племені, тобто в залежності від того, що спочатку переважало: полювання чи збиральництво. Розвиток землеробства дозволив землеробським племенам перейти до осілого способу життя. Ступінь розповсюдження вегетаріанської дієти серед членів племені слід пов'язувати саме з розвитком осілого землеробства.

Ймовірно одними з перших вегетаріанців в історичний час були єгипетські жерці, які не вживали м'яса з причин "магічного" характеру. Так чи інакше, жителі Давнього Єгипту одними з перших на Землі сталі осілими землеробами і вже до 3000 р. до н.е. (а можливо і раніше) побудували державу з розвинутим сільськогосподарським виробництвом що створило умови для ширшого розповсюдження вегетаріанства. В Європі вегетаріанство тісно пов'язано з давньогрецькою культурою. Стародавні греки взагалі вважали рослинну їжу основною, і, ймовірно серед них було багато вегетаріанців. Наприклад, Піфагор не вживав м'яса, і логічно вважати, що і більшість його учнів - "піфагорійців" - також були вегетаріанцями.

Доводиться визнати, що пізніше вегетаріанство не мало дуже великої популярності в Європі аж до новітнього часу. В Середні Віки вегетаріанської дієти дотримувалися хіба що деякі групи ченців. Лише через багато століть, в епоху Просвітництва, вегетаріанство, швидше як результат східного впливу, починає розповсюджуватися по Європі і стає популярним серед "проінформованої аристократії". Наприклад, прихильником вегетаріанської дієти був Вольтер.

В Росії вегетаріанство особливого розповсюдження не мало і практикувалося в основному прихильниками різних релігійно-філософських течій, наприклад, толстовцями в кінці 19 століття.

В новітній історії Європи суперечки про те, чи треба їсти м'ясо, породжували цілі наукові праці особливо в 40-й, 50-й роки 20 століття. Вегетаріанство необгрунтовано критикувалося як дієта, невластива людині і взагалі шкідлива. Така думка дотепер вельми поширена. В рамках цього невеликого огляду ми не намагатимемося переконати Вас стати вегетаріанцем, якщо Ви таким ще не стали. Треба тільки відзначити, що сучасна фізіологія людини визнає вегетаріанську рослинно-молочну дієту, як повноцінну і цілком допустиму навіть при важких фізичних навантаженнях і заняттях спортом. Більше того, вегетаріанська дієта визнана як засіб профілактики і лікування різних захворювань, наприклад захворювань серцево-судинної системи.

Таким чином, ми бачимо, що протягом історії людства багато мудрих і розумних людей строго дотримувалися вегетаріанської дієти і заповідали іншим робити так само.
Про вегетаріанство
Вегетаріанство - це стиль життя, а не обмеження у їжі. І саме до такого стилю життя схиляються все більше і більше людей у світі. До десятків мільйонів вегетаріанців по всьому світі приєднуються майже кожного дня ще мільйони тих, які віддають перевагу в їжі овочам та фруктам. Причиною цього можна вважати той факт, що вегетаріанська дієта корисніша для вашого здоров'я.

Так які ж все-таки принципи того самого вегетаріанства? І що повинна робити людина-вегетаріанець? Британська Вегетаріанська Спільнота дає таке визначення вегетаріанцю – "людина, яка не їсть ніякої риби, м'яса тварин та домашньої птиці". Тобто, продуктів тваринного походження.

Більше того, на практиці вегетаріанці уникають вживати тваринні продукти, як то: желатин та певні різновиди сиру. Разом з тим вегетаріанці їдять овочі, фрукти, горіхи, крупи, насіння, бобові, іноді яйця та молочні продукти.

Існує багато причин через які люди стають вегетаріанцями, ось головні з них:

- духовно-релігійні (засновані на якомусь духовному вченні);
- етичні (протест проти болісних способів вбивства тварин);
- медичні (користь для фізичного здоров'я, страх перед зараженням якими-небудь хворобами);
- гігієнічні (страх перед зараженням якою-небудь хворобою);
- естетичні (пов'язані з неприємністю відчуттів, які виникають при сприйнятті забою тварин і подальшої мясопереробки);
- екологічні (протест проти знищення лісів заради пасовищ, забруднення навколишнього середовища відходами тваринництва та ін.);
- економічні (витратна недоцільність м'ясоїдства).

Але перед тим, як почати сповідувати вегетаріанство, ви повинні для себе з'ясувати декілька важливих речей.

- чи хочете ви стати вегетаріанцем одразу чи будете поступово переходити на таку дієту?
- купіть собі вегетаріанську кулінарну книгу або зайдіть на пункт харчування нашого сайту, там ви знайдете безліч цікавих, корисних рецептів, як урізноманітнити свій вегетаріанський раціон та як збалансувати продукти, щоб забезпечити себе поживними речовинами протягом дня;
- гриби, бобові та крупи є чудовими поживними замінниками м'яса. Вони містять стільки ж, якщо не більше, поживних речовин, як і м'ясо, а тому ви зможете вживати ту кількість калорій, до якої звикли.
- пам'ятайте про сою і вегетаріанські фарші, які також містять поживні речовини, а від м'яса відрізняються ціною.
- ви можете збільшити вживання заліза, а склянка помаранчевого соку, багатого на вітамін С, допоможе організму засвоїти залізо.

Травоїдна чеснота

Сучасні діти радіють "вегетаріанським гамбургерам" і перевиховують м'ясоїдів-батьків. Тваринникам таке відношення не до вподоби. Джоді Браун з Південної Дакоти навіть створив веб-сайт, де захищає практику м'ясоїдства. Там можна знайти резонно-сміховинні фрази: "Вегетаріанці не живуть довше, вони просто виглядають старше" або "Якщо тварини не призначені для їжі, чому ж тоді вони створені з м'яса?" (про людей, правда, автор афоризму замовчує).

Багато дітей, вихованих на хітових фільмах на зразок "Бейба" і "Втечі з курника", відмовляються їсти улюблених кіногероїв і перемикаються на так звану "ненасильну дієту". Американська дієтична асоціація заявила, що "добре складені вегетаріанські дієти є цілком здоровими, адекватними з погляду харчової цінності і приносять користь в профілактиці і лікуванні певних захворювань".

Чи повинні таки люди всіх віків і професій відмовитися від м'яса, чи посприяє це здоровішому і тривалішому життю? Для вразливого юного розуму "вегетаріанство" здається розумним етичним і - як заявили в опитуванні майже 25 відсотків підлітків - "крутим". Студенти думають так само. Професори психології Річард Стайн і Керол Немерофф з університету штату Арізона провели дослідження і з'ясували, що "травоїдних" людей вважають етичнішими, добродійнішими і чуйнішими, ніж "м'ясоїдних". Сучасні діти радіють "вегетаріанським гамбургерам" і намагаються перевиховати мясоїдів-батьків. Рівень продажів вегетаріанських продуктів зріс в сотні разів. Престижні ресторани додають в меню все більше нем'ясних страв. З'являються кафе з "живою" або "сирою" їжею. Відомо, що фрукти, овочі, злаки, боби і горіхи - здорові продукти. Вживаючи їх, ми знижуємо ризик виникнення багатьох хронічних хвороб (у тому числі серцево-судинних, ожиріння, діабету і різних видів раку). Можливо така дієта -- один з чинників збільшення тривалості життя в промислово розвинутих країнах.

Вегетаріанська їжа цілком задовольняє потреби звичайної дорослої людини. Рослинний світ достатньо багатий, щоб надати вибір практично всіх потрібних для людського організму речовин.

ЩО ВИКИНЕМО З РАЦІОНУ?

Види вегетаріанства

Спраутаріанство: Дієта, побудована переважно на спраутсах - пророщених зернах пшениці, гороху і іншого з додаванням сирих продуктів.

Фруторіанство: Фрукти і ягоди. А також злаки, горіхи, насіння, боби і навіть помідори з баклажанами - коротше кажучи, будь-яка частина рослини, яку легко можна зірвати. І різні соки.

Сироїдство: Виключає все, що приготовлено при температурі вище 48°C - відмітки, при якій ензими починають знищуватися. Деякі, що практикують сироїдство, вірять, що Ісус їв в основному сирі продукти.

Веганство: Ніяких тваринних продуктів: м'ясомолочних, яєць, навіть меду. Багато хто з веганів також не бажає носити шкіру.

Ово-вегетаріанство: Їдять рослинну їжу і яйця.

Лакто-вегетаріанство: Рослинну їжу і молочні продукти. Вживають масло, сир, збиті вершки, молочні коктейлі, морозиво. Ово-лакто-вегетаріанство - найпоширеніше в світі.

Младовегетаріанство: Їдять рибу і біле м'ясо. Часто (але не завжди) уникають м'ясомолочних продуктів. Для істинних прихильників травоїдства цей різновид взагалі не є "вегетаріанством".
Про веганство
Веганство - нагадує вегетаріанство, але так само має багато відмінностей, які можна віднести до мінусів або плюсів - це як подивитися. Якщо дивитися на питання веганства тільки з харчової точки зору, то тоді потрібно швидше говорити про «мінуси», оскільки «веганство», крім м'яса і риби забороняє вживати молочні продукти, яйця і мед. Словом, все те, що має тваринне походження. Але це не тільки строга система вегетаріанського харчування.

Головна відмінність веганства від вегетаріанства - це філософія, яка зачіпає багато аспектів життя людини. Так, застосовуючи на практиці принципи пошани до всього і забороняючи собі будь-яке використання тварин, вегани відмовляються від шерстяних светрів, одягу зі шкіри, прогулянок верхи на коні, косметики і ліків, які випробовувалися на піддослідних тваринах. Звичайно вегани не купують тварин, оскільки відкидають ідею, що тварин можна розводити, а потім продавати. Проте це не заважає їм підбирати і рятувати бездомних тварин на вулиці. Таким чином, говорять вони, людина і звірятко будуть складати один одному компанію, як рівноправні партнери.

До речі, вегани виступають проти розділення всіх видів тварин на корисні і малоцінні. На майках, які звичайно носять вегани, з одного боку зображений стиснутий кулак, а з другого - лапа (ймовірно, собача) і напис: "Animal liberation, human liberation" - "Звільнення тварин, звільнення людини".
Матеріали взяті із сайту: http://www.veg-club.ipsys.net/index.php
П’ятірка найвідоміших вегетаріанців
Сер Джеймс Пол Маккартні (англ. James Paul McCartney) народився 18 червня 1942 - видатний британський рок-музикант, один із засновників гурту The Beatles, багатократний лауреат премії Греммі, член Ордену Британської імперії (MBE). Маккартні, заслужено вважають ветераном боротьби за права тварин. Він протестує проти хутряної індустрії, і виступає за відміну дослідів над тваринами, вже більше двадцяти років співпрацює з організацією PETA ("Люди за етичне ставлення до тварин"), а нещодавно PETA опублікували рекламну серію плакатів і відео, в яких Пол пояснює, чому для нього настільки важливе життя кожного створіння.

"Одного разу багато років тому я був на риболовлі. Коли я підсік рибу і став її тягнути, я раптом усвідомив, що вбиваю її. Щось змінилось усередині мене. Дивлячись, як відчайдушно риба хапає повітря, я раптом зрозумів, що її життя також важливе для неї, як моє життя для мене".


Річард Тіффани Гір (англ. Richard Tiffany Gere) народився 31 серпня 1949 у Філадельфії, Пенсільванія) - американський актор.
Він почав зніматися в сімдесятих і здобув популярність у вісімдесятих за роль у фільмі "American Gigolo", яка закріпила за ним звання секс-символа. Став зіркою завдяки таким кінохітам як "An Officer and a Gentleman", "Pretty Woman", "Primal Fear", і "Chicago" за роль в якому отримав нагороду Золотий Глобус.
Захопившись буддизмом, він став переконаним вегетаріанцем і справжнім йогом. Щоденні медитації на свіжому повітрі допомагають йому підтримувати внутрішню гармонію свого "я". Річард часто їздить в Тібет, до свого кращого друга Далай-лами. "Це мій будинок, моя сім'я, - говорить актор. - Тут я почуваю себе у своїй тарілці". Після таких зустрічей Річард відчуває особливий прилив енергії.


«Наш обов'язок, як опікунів планети, ставитись до усіх створінь з добротою, любов'ю і співчуттям. Те, що тварини страждають від жорстокості людини - виходить за рамки розуміння. Допоможіть зупинити це безумство».


Хоакін Рафаель Фенікс (англ. Joaquin Raphael Phoenix) народився 28 жовтня 1974 - музикант, а у минулому американський кіноактор, популярність якому принесли фільми "Знаки" і "Переступити межу" (роль Джоні Кеша).
Хоакін став веганом в три роки, він не носить хутро або шкіру, навіть не знімається у виробах з натуральних матеріалів, а під час Тижня Моди, Нью-Йорк був усіяний плакатами із зображенням Хоакіна, що повідомляли про те, що нічний клуб SPA не пускає відвідувачів в хутрі.


"Разом із сім'єю я вудив рибу, сидячі у човні. Одна спіймана риба відчайдушно сіпалася, потім її з силою шпурнули об борт човна. Правда була очевидна: от як ми поводимося з тваринами, щоб їх з'їсти. Жива пульсуюча істота, яка чіплялася за життя, загинула жорстокою смертю. Я чітко зрозумів це, так само, як мої брати і сестри".


Кім Бесінджер (Kimila Ann Basinger) народилась 1953 року - американська акторка. На початку 1970-х років була однією з найпопулярніших американських моделей, з'явившись на обкладинках десятків журналів. Кім виграла "Золотий Глобус" за роботу у фільмі "The Natural" (1984). Вона отримала "Оскара" і "Золотий Глобус" за кращу другорядну жіночу роль у фільмі "L.A. Confidential" (1997), але понад усе вона відома по фільму "Дев'ять з половиною тижнів". Кім є вегетаріанкою усе свідоме життя, вона бере участь в рекламній компанії організації "PETA", в її будинку живуть дев'ять собак, сім кішок. На прийомі в Білому домі, Кім розповіла високим гостям подробиці походження гусячої печінки Фуа-Гра.

"Якби ви змогли відчути це страждання, ви б не думали двічі. Поверніть життя. Не їжте м'ясо."

Памела Андерсон (Pamela Denise Anderson) народилася 1 липня 1967 - канадсько-американська акторка, фотомодель, продюсер, автор книг і активістка руху РЕТА, секс-символ. Здобула популярність знявшись у кількох телесеріалах, зокрема "Рятівники Малібу" (Baywatch), а також як модель журналу Playboy. Зараз, у свої 42 року, Памела знову буде на видноті - тепер як нове "обличчя" весняної колекції епатажного британського дизайнера Вів'єн Вествуд. Ще в дитинстві, побачивши, як її батько приніс з полювання вбитого оленя, вона влаштувала грандіозну істерику, і з того часу батько Памели припинив вбивати тварин.

Місіс Андерсон надіслала протест громадськості Індії проти знищення безпритульних собак. "Собаки не можуть користуватися презервативами, але їх можна безболісно стерилізувати". Суд в Індії прислухався до її думки і вирішив, що безпритульна собака може бути вбита тільки якщо хвора на сказ або смертельно поранена.

"Тварини постійно дарують нам любов, якої ніколи не буває забагато".
20 вер 2012 о 22:37
Ще немає жодного коментаря
Країна фотографів
, веселка, річка, пейзаж, природа, фотограф, фотографія
Bdjola
Bdjola
Фотографія
Зелений монстр)), гусениця, комахи, тварини, фотограф, фотографія
Зелений монстр))
Yakov
Yakov
Фотографія
, груша, фрукти, сіно, огорожа, фотографія, фотограф
Lydia
Lydia
Фотографія
Рута-мята, дівчина, модель, люлька, етнокультура, фотографія, фотограф
Рута-мята
1
Ruslan
Ruslan
Фотографія
Золота осінь, фотографія, фотограф, природа, пейзаж, осінь, гори
Золота осінь
Melaverde
Melaverde
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024