Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Історія виникнення Хелоуіну
Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишилися лише цікаві традиції. У ніч на 1 листопада прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради.

По всій Європі ця ніч означала прихід зими. Вважалося, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб погрітися біля вогню. Душі померлих могли приймати вигляд різних створінь, а також могли вселялися в тварин. Разом з ними є і інші темні сили: демони, домовики, відьми. Вся нечиста сила спускається на землю. Щоб не стати здобиччю тіней, люди гасили вогнища в будинках і вдягалися якомога страшніше – в звірячі шкіри і голови, сподіваючись розполохати таким чином злих духів.

У цю ніч всі бар’єри між нашим і “іншим” світами зникали, і відкривалися ворота між ними. Отже, Хеллоуїн – це ще і спроба зрозуміти зв’язок між нашим і потойбічним світами.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди збиралися в дубових гаях на вершинах пагорбів, запалювали вогнища і приносили злим духам жертви, щоб вмилостивити їх. Вважалося, що якщо вранці розпалити вогнище від вугілля тих багать, то вогонь зігріватиме будинок протягом довгої зими і захистить від нечистої сили.

На початку нашої ери, римляни зайняли більшість кельтських земель. За 400 років, які вони провели на територіях кельтів, змішалося не тільки населення, але і традиції: з Самхейном з'єднались два римські свята – Фералія (щось ніби дня поминання покійних) і свято на честь богині фруктів і дерев Помони. Її символом було яблуко, і звідси пішла хеллоуїнська традиція влаштовувати ігри з яблуками.

Близько 8 століття християнство стало основною релігією там, де раніше панували друїди. Християнська церква оголосила 1 листопада “Днем всіх святих”,для тихсвятих, у яких немає свого особливого дня. У народі “День всіх святих” – All Saints’ Day – називали Allhallowmas (the mass of all Hallows), а ніч перед цим днем отримала назву All Hallows Eve – “Переддень Дня всіх святих”. Ось звідси і пішла назва свята – Halloween.

У 1000 році церква оголосила 2 листопада “Днем всіх душ”. Цього дня належало поминати не святих, а простих мертвих. Поминання влаштовували з великими вогнищами, ходами і переодяганнями в костюми ангелів і дияволів.

19 столітті іммігранти з Ірландії “завезли” Хеллоуїн до Америки, де згодом і виникло те, що ми сьогодні називаємо Хеллоуїном. Хоча ірландці зберегли елементи вірувань кельтів і друїдів, але в США звичаї різних європейських народів змішалися з індіанськими віруваннями, і з’явилася власна американська версія свята. Під час перших Хеллоуїнов влаштовувалися ворожіння і танці, відзначали збір урожаю, розповідали страшні історії про зомбі і привидів.

В кінці XIX століття Хеллоуїн спробували перетворити в суспільне свято,щоб воно стало заходом з міськими конкурсами і концертами, хоча молодь з її актами хеллоуїнського вандалізму, вдалося зацікавити не відразу. Тільки до 50-х років свято змогли зробити дитячим і відродили колядування. Найулюбленіше осіннє свято американців стало виключно народним.

Невід’ємний символ Хеллоуїна є гарбузова голова,яка символізує одночасно закінчення збору урожаю, злобний дух і вогонь, що відлякує його. Так концентруються стародавні повір’я в одному предметі.

Насправді походження традиційного хеллоуїнського гарбуза зі свічкою усередині є досить спірним. Існує легенда, згідно якої дійсним джерелом походження даної традиції є п’яниця на ім’я Джек, що уклав угоду з дияволом.
Казка про Джека
Скупердяй і п'яниця, на ім'я Джек, який жив у Ірландії, одного разу зустрівся в барі з Дияволом, саме в переддень дня всіх святих, яке святкують 1 листопада.

Джек так сильно напився, що мало не потрапив до рук Диявола, але будучи хитрим, викрутився і запропонував Дияволу свою душу в обмін на останній кухоль пива. Диявол погодився і перетворився на шість пенсів, щоб заплатити барменові за випивку. Джек швиденько засунув їх у свій гаманець, а так як в гаманці у Джека був срібний хрестик, то Диявол не зміг вибратися назад.

Джек не випускав Диявола доти, поки той не пообіцяв йому, що не буде претендувати на його душу протягом десяти років.

Диявол дотримав слова, і через десять років повернувся за Джеком, зустрівши його на дорозі. Диявол вже хотів було забрати його, але Джек, швидко зрозумівши, що до чого, сказав: "Я піду з тобою, але перш ніж ми вирушимо, не міг би ти дістати мені яблуко ось з цього дерева?"

Диявол, подумавши, що він нічого не втрачає, скочив на плечі Джеку, щоб зірвати яблуко. Тоді Джек вийняв ніж і висік хрест на стовбурі дерева, і Диявол не зміг спуститися назад, щоб забрати Джека або його душу.

Джек знову змусив його пообіцяти, що той більше ніколи не прийде за ним. Диявол зрозумів, що виходу немає, і погодився. Ніхто так і не дізнався, як же Дияволу вдалося спуститися з дерева.

Коли ж через рік Джек помер, небеса не прийняли його, так як він вів розгульне життя, багато пив, був скупою і брехливою людиною.

Тоді Джек спустився в пекло, але Диявол відмовив йому, адже він обіцяв Джеку, що ніколи не візьме його душу. "Але куди ж мені йти?" - запитав Джек. "Іди туди, звідки прийшов" - відповів йому Диявол. Але шлях назад був дуже темним і холодним, і Джек попросив Диявола дати йому світло, щоб знайти дорогу назад.

Диявол виконав останню волю Джека і кинув йому палаючу вуглинку просто з полум'я пекла, а щоб дорогу було краще видно і сильний вітер не задув вогник, Джек поклав його всередину ріпи, яку він їв.( надалі переказувачі легенди замінили ріпу гарбузом, який в даний час вважається символом свята Хелоуіна.)

З тих пір Джек був приречений на поневіряння з ліхтарем у руках, доки не настане судний день.
Джек з ліхтарем (або Джек-ліхтар) став відомий, як символ проклятої душі.
22 вер 2012 о 08:27
Ще немає жодного коментаря
Країна художників
в мире рыб, риба, тварини, полотно, гуаш, графіка, малювання, картина, художник
в мире рыб
PRIMAVERA
PRIMAVERA
Картина
, поле, пшениця, пейзаж, природа, малювання, картина, художник
Andriana
Andriana
Картина
Венеція, Венеція, місто, міський пейзаж, полотно, олійні фарби, картина, малювання, художник
Венеція
Andriana
Andriana
Картина
, троянда, квіти, чорно-біле, картина, малювання, художник
NaDia_Art
NaDia_Art
Картина
Країна фотографів
наш париж, вишка, Високий замок, Львів, фотограф, фотографія
наш париж
Bdjola
Bdjola
Фотографія
Валя, модель, дівчина, портрет, природа
Валя
svans
svans
Фотографія
Мій Куба, фотографія, фотограф, тварини, пейзаж, зима, кіт
Мій Куба
Kotovek
Kotovek
Фотографія
, фотограф, фотографія, дрова, хлопець, модель
Jabulani
Jabulani
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024