Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Історія перлин
Сформовані в морі перли є єдиними дорогоцінними каміннями, що утворені в природних умовах. Саме через це у світі не існує двох однакових перлин. Завдяки своїй унікальності та коштовності перли цінувалися протягом багатьох століть: за їх романтизм, таємничу владу та містику.
Склад та створення перлин
Перлини складаються з тієї ж речовини, що і перламутр, який покриває внутрішню поверхню раковини устриці. Тіло у устриці дуже ніжне, і для його захисту вона виробляє перламутрове покриття, щоб тіло лежало на гладкій поверхні.
Коли всередину раковини потрапляє якийсь подразник, наприклад, піщинка, устриця покриває цей предмет перламутром шар за шаром, і цей предмет стає перлиною.

Коли це відбувається природним чином, перлина може мати ідеальну форму. Але людина знайшла спосіб, як примусити устрицю виготовляти перли. Між зовнішнім покровом тіла устриці і внутрішньою поверхнею раковини вводиться піщинка або крихітний шматочок перламутру. Через два-три роки, коли ці раковини витягуються з води і розкриваються, всередині виявляють перлину. Це називається штучною перлиною, і її форма звичайно не ідеальна.

У Японії вже навчилися робити перли ідеальної форми. Подразник вводиться прямо в тіло устриці, тобто проводиться справжня хірургічна операція, яка вимагає великої обережності і точності, тому що устриця повинна залишитися живою.

Оскільки натуральні перли дуже дорогі, багато хто користується штучними. Французи виготовляють дуже красиві штучні перли. Для цього вони беруть порожнисті скляні намиста, покривають їх речовиною, яку одержують з блискучих лусок деяких видів риб, а потім заповнюють намистини воском.
Легенда
Існує легенда, що Клеопатра розчинила одну із своїх сережок з перлин у вині і випила його. У грецькій міфології розповідається, що коли Афродіта йшла берегом моря, капелюшок з її голови від подиху вітру впав у відкрите море, на дні якого перетворився у перли.
Сьогодні, завдяки сучасним методам обробки, перлини стали доступними широкому колу споживачів коштовним камінням, які є сучасними та класичними одночасно.
Види перлин та їх характеристики
Оброблені перли, які ми звикли бачити, створюються зусиллями як природи, так і людини. Природній колір перлин дуже різноманітний, вони бувають срібно-рожевими, поєднуються з багатьма відтінками кремового кольору, зустрічаються також срібно-голубі та срібно-чорні перли. У перлах міститься така ж речовина, як і в ракушках устриць, що надає їм смуг перламутрового відтінку. Саме кількість даної речовини і визначає їх забарвлення. Зверху кожна перлина покрита декількома тисячами шарами мікрокристалічного арагоніту, що чергуються із шарами білку, який скріплює останні між собою. Це все – єдина композиція, структура, товщина та реакція на світло якої створюють окремі кольори та блиск, що надає кожній з перлин унікальності.

Є 5 основних видів оброблених перл, що походять з різних частин світу.

Акойські перли виготовлялися з устриць, що знаходились в морях навколо Японії, протягом більш ніж 100 років і є найбільш відомим видом оброблених перлин. Акойські перли можуть бути круглої та хаотичної форм, а їх забарвлення варіює в діапазоні від блідо-сірого до насиченого жовтого кольору. Природно білі або біло-рожеві акойські перли є найбільш рідкісними та найціннішими. Вони знаходяться переважно на берегах Південного моря.

Австралійські південноморські виготовляються з деяких найбільших видів устриць, тому вони досягають розмірів в діапазоні від 9 до 18мм, а іноді бувають навіть і більшими. Забарвлення у цих перлин - від холодно-срібного до блідо-кремового. Ці перли дуже мало відрізняються за формою, тому вони являються справжньою знахідкою для ювелірів, однак вони є дуже цінними з огляду на їх рідкість.

Таїтські південноморські перли виготовляються з устриць чорного обрамлення і є єдиними перлинами природного чорного кольору. Колір таких перлин змінюється від срібно-голубого через мускатно-жовтий аж до кольору баклажана. Перлини темніших відтінків є більш цінними, проте інші види теж користуються популярністю.

Індонезійські південноморські перли виготовляються з устриць золотого обрамлення, які є близькими родичами австралійських великих устриць. Через різницю в живленні та теплі води, в яких живуть ці устриці, вони дають перлини чистого білого кольору та усі варіанти насиченості золотого відтінку.

Річкові перли ще відомі як перли Біва. Озеро Біва і Японії було одним із перших у світі центром виготовлення оброблених прісноводних перлин, однак виробництво цих дорогоцінностей було припинено у пізніх 80-их роках у зв’язку з забрудненням навколишнього середовища та конкуренцією з боку Китаю. Спершу перли в Китаї добували з мідій, і вони були більш низької якості, пізніше з середини 80-их років їх почали виготовляти з устриць, які добували з гирла річок, в результаті чого якість перлин дещо зросла. Проте оброблені перли Біва коштують близько 10% вартості японських перлин.

Існує п’ять критеріїв визначення якості оброблених перл: блиск, колір, форма, чистота поверхні та розмір.

Блиск залежить від покриття перлини і формується в результаті поєднання поверхні відбиття та заломлення світла всередині кристалічних шарів арагоніту. Це все створює унікальний відблиск та світіння кожного каменю.

Колір перл являється питанням переваги. Так світло-рожеві найвище оцінюються і мають найвищу вартісь. Кожна перлина має відтінки та тони різних кольорів. Перли срібно-рожевого кольору личать жінкам зі світлою шкірою, в той час як каміння кремового відтінку красиво поєднуються з засмаглою шкірою.

Форма диктується природою, і найбільш бажаною є ідеально кругла.

На поверхні перлини можуть бути плями, колір яких на кілька тонів відрізняється від основного. Чим менше таких слідів на камені, тим вища його якість та ціна.

Розмір перлин вимірюється у міліметрах. Переважно усі каміння в діаметрі становлять не більше 7 мм, більші зустрічаються дуже рідко, і коли розмір перл перевищує цю межу, їх ціна відповідно зростає дуже стрімко.
Перли. Правда та вигадка
Відповідно до легенд, в деяких народів перлини вважалися тими, що походять з роси, яка була сльозами богині кохання. У державах Дворіччя і Єгипту перли вважався втіленням Місяця. Недарма статуї богині Місяця - Іштар, Астарти, Ізіди, пізніше Афродіти і Венери завжди прикрашалися перлинами. Про прикраси з перлами згадує Гомер, в Біблійному Апокаліпсисі говориться, що дванадцять воріт Нового Єрусалима були зроблені з великих перлин.

У Китаї перлини служили амулетами проти запалень. Існувала віра в зв'язок зовнішнього вигляду перлин зі здоров'ям власника. Якщо перли хворіли і помирали, то аналогічна доля чекала і його господаря. Існує думка, що папи Лев четвертий і Павло другий померли від того, що носили багато перлів. Проте "перлинна вода", що виготовляється з перлинного порошку, свіжих лимонів, рожевої води, настоянки суниці, кориці, квітів огіркової трави, з додаванням невеликої кількості цукру, вважалася хорошим засобом при сильній лихоманці або слабості.

Найбільшою перлиною в світі вважається "Перлина Аллаха", її маса 6350г., розмір 24 на 14 см., за формою вона нагадує голову в чалмі. З 1934 року, коли її знайшли, ніхто навіть не намагався її носити. Перші згадки про перли на Русі датуються десятим століттям. Назва походить від латинського слова pernula - морська раковина. Перли відомі більше 6000 років, дуже високо цінувалися в стародавньому Єгипті. У колишні століття перли видобувалися тільки з морських глибин теплих морів, а професія ловця перлів вважалася вельми небезпечною. З перлами пов'язано безліч вірувань.

У Римській імперії перли вважали символом влади і мудрості, а для жінок це камінь щастя і солодких сновидінь. Індіанці використовували перли як талісман. Перли вважалися споконвічно російською прикрасою. Особливо цінними були перлини зовсім округлої форми. Розміри ж їх коливалися від дрібних зерен до горошин діаметром 10-15 мм.

Однією з найбільш красивих і великих перлин є перлина іспанського короля Філіпа II, яка отримала назву "Перігріна". Вона має масу 12,6 г і знайдена у XVI ст. біля берегів Панами. Найбільша перлина масою 6,4 кг, що нагадує голову людини і названа "перлиною Аллаха", було витягнуто з раковини гігантського молюска масою близько 3 т, що мав вік 450 років. Цей молюск мешкав біля берегів Філіппінських островів.

Перли клали у вино, що подається почесному гостю, щоб показати чистоту своїх помислів. Якщо вино не було зіпсовано, то перлина не зраджувала ні свіжості, ні вологого блиску. Якщо ж вино прокисло, то перлина ставала шорсткою і тьмяною.

У стародавні часи за 4 - 5 г перлів платили 100 золотих динарів (1 динар еквівалентний 4,23 г золота). У 1984 р. ціна однієї натуральної перлини діаметром 8 мм доходила в США до 4000 доларів. Найбільша з відомих сучасних перлин один час перебувала у знаменитій колекції Хоупа. Вона має майже циліндричну форму з невеликим здуттям на одному кінці і наступні розміри: 51 мм у довжину, 114 мм в окружності у товстого кінця і 83 мм в окружності тонкого кінця; вага близько 3 унцій, або 1800 перлинних гран (450 каратів). Близько 3 / 4 всього обсягу перлини має білий колір з прекрасною грою, а інша частина характеризується бронзовим відтінком.

Перлина "Великий Південний Хрест" складається з дев'яти зрощених у вигляді хреста великих перлин, хоча вважають, що спочатку вона складалася лише з восьми перлин, а дев'ята була додана для симетрії. Вона була виявлена в перловій устриці, виловленої в 1886 р. біля узбережжя Західної Австралії. Однією з найбільш красивих з відомих перлин була "Пеллегріні". Вона мала досконалу сферичну форму і білий колір. Говорили, що вага її складала 111l / 2 перлинного грана. На початку минулого століття вона належала чернечому братству Святого Зосими в Москві. "Регент" - назва великої яйцевидної перлини вагою 337 гран, яка належала раніше французькому королівському дому.

Гарний набір перлин прикрашав імператорські регалії віденських володарів, а колекція коштовностей у знаменитому музеї "Зелені склепіння" містить багато перлин химерної форми. Прекрасними перлинами володів персидський шах.
16 кві 2013 о 19:40
Одразу зрозуміло, що це повна, цікава, важлива і корисна інформація. Де ще, як не на цьому сайті, можна натрапити на такий скарб. Дуже цікаво. Багато чого я і не знала.
09 жов 2011 о 16:20
Цей журнал є унікальним творінням молоді з креативними поглядами на життя та бажанням реалізувати своє творче покликання.
Країна творчості JURAMAX. Випуск №7
Країна рукоділля
Олень, олень, тварини, іграшка, декор інтер'єру, гачкування, ручна робота, рукоділля
Олень
1
TanyaL
TanyaL
Рукоділля
набір "Трипілля", ручна робота, рукоділля, коралі, кульчики, кераміка, біжутерія, комплект
набір "Трипілля"
2
Nadia
Nadia
Рукоділля
Чортополох, рукоділля, квіти, брошка, шкіра, квіти зі шкіри, оберіг, чортополох, ручна робота
Чортополох
Sintel
Sintel
Рукоділля
Котик, кіт, тварини, гачкування, іграшка, декор інтер'єру, ручна робота, рукоділля
Котик
TanyaL
TanyaL
Рукоділля
Країна фотографів
Осінь, пляшка, листя, осінь, фотограф, фотографія
Осінь
Antologic
Antologic
Фотографія
, конвалія, квіти, макрозйомка, фотографія, фотограф
trali-vali
trali-vali
Фотографія
, хлопець
Lydia
Lydia
Фотографія
кіт Марко, фотографія, кіт, чорно-біле, тварини, умивальник, фотограф
кіт Марко
Helga
Helga
Фотографія
, дівчина, хлопець, портрет, фотографія
Jabulani
Jabulani
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024