Інші нотатки
Переглянули 15
eFJey
eFJey
Melaverde
Melaverde
Melaverde
Melaverde
Arty101010
Arty101010
umka
umka
umka
umka
umka
umka
Blue_LM
Blue_LM
Snt.N.
Snt.N.
0
Нотатка
Притча "Повна банка"
Професор філософії, стоячи перед своєю аудиторією, взяв п'ятилітрову скляну банку і наповнив її камінням, кожен не менше трьох сантиметрів у діаметрі.

Наприкінці запитав студентів, повна чи порожня банка?

Відповіли: так, повна.

Тоді він відкрив банку горошку та висипав її вміст у скляну банку, трохи потряс її. Горошок зайняв вільне місце між каменями. Ще раз професор запитав студентів, повна чи порожня банка?

Відповіли: так, повна.

Тоді він узяв коробку, наповнену піском, і насипав його в банку. Природно, пісок зайняв повністю вільне місце і все закрив.

Ще раз професор запитав студентів, повна чи порожня банка? Відповіли: так, і цього разу однозначно, вона повна.

Тоді з-під столу він дістав кухоль з водою і вилив її в банку до останньої краплі, розмочивши пісок.

Студенти сміялися.

- А зараз я хочу, щоб ви зрозуміли, що банка - це ваше життя. Камені - це найважливіші речі вашого життя: сім'я, здоров'я, друзі, діти - все те, що необхідно, щоб ваше життя все-таки залишалася повним навіть у випадку, якщо все інше втратиться. Горошок - це речі, які особисто для вас стали важливими: робота, будинок, автомобіль. Пісок - це все інше, дрібниці.

Якщо спочатку наповнити банку піском, не залишиться місце, де могли б розміститися горошок і камені. І також у вашому житті, якщо витрачати весь час і всю енергію на дрібниці, не залишається місця для важливих речей. Займайтеся тим, що вам приносить щастя: грайтесь з вашими дітьми, приділяйте час подружжю, зустрічайтеся з друзями. Завжди буде ще час, щоб попрацювати, зайнятися прибиранням будинку, полагодити і помити автомобіль. Займайтеся, перш за все, камінням, тобто найважливішими речами в житті; визначте ваші пріоритети: інше - це тільки пісок.

Тоді студентка підняла руку і запитала професора, яке значення має вода?

Професор посміхнувся.

- Я радий, що ви запитали мене про це. Я це зробив просто для того, щоб довести вам, що, яким би не було ваше життя зайнятим, завжди є трохи місця для неробства.
Притча — повчальна алегорична оповідь, в якій хронологічно послідовне зображення подій і пригод у художньому творі підпорядкована моралізаційній частині твору.
На відміну від багатозначності тлумачення байки, у притчі зосереджена певна дидактична ідея
11 лют 2011 о 04:56
Це просто неймовірно- цікава притча!!!
30 вер 2011 о 01:31
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024