Світовий кондомінімум

Справа досягнула свого піку. Суддя змучено провів хустинкою по спітнілому лобі. Здавалось це був малозначущий жест, проте він додавав засідателю Олімпу цього залу людяності. Підсудний підвівся та почав торочити свій фінальний монолог. Прокурор дивився на нього з зачудуванням. Підсудний говорить одне й теж вже всоте, проте щоразу йому вдається вкласти в свій голос ті емоції, що змушують усіх переживати за його подальшу долю знову і знову. Звісно ж, кожен знає, що він не вчинив жодного злочину, проте це такий же загальновідомий факт, як і те, що система не зважаючи на справедливість змусить його мовчати. Врешті довга репліка підсудного добігає свого кінця. Суддя, немов справжній вершитель доль, закон в останній інстанції, підводиться та, б’ючи молотком по столу, промовляє:
- Ви блискуче зіграли партію, проте інколи цього не достатньо, якщо ти шахіст за столом для покеру.
Тепер уже невинно засуджений страдницьки дивиться в темряву свого невизначеного майбутнього. Ширма падає. Зал підіймається. Вкотре овації. Вкотре тріумф.
• * * *
Чоловік, скинувши берет з голови, оглядає власну трупу. Він викидає сценарій та починає говорити:
- Перед вами ще одна гра. Така ж, як і багато попередніх. Ці виступи нагадують мені реальне життя. Така ж рутина, така ж щоденна праця. Проте ваш заробіток полягає в тому, щоб продемонструвати людям їхнє ж життя так, щоб це було цікаво. Кожен виступ – це така ж партія гри в шахи. Тільки от ви не гравці, а фігури. Тож розіграйте блискучий гамбіт, не допускайтесь помилок.
• * * *
- Браво! Блискуча гра від учасника номер 8 родом з великого Шторму! Він зумів розвинути галактику до такого ступеню, що у ній зародилось життя, котре стрімкими кроками розвивається! Завдяки цим істотам, яких учасник, судячи по наданим нам даним називає «людьми» він суттєво обходить усіх інших та стає новим чемпіоном!
Зала спостерігала за грою. Блискуча партія. Швидкий розвиток життя. Публіка встигла прив’язатись до «людей». Навіть трішки шкода, що невдовзі їх буде стерто. Та все ж, просто карколомна перемога. Вкотре овації. Вкотре тріумф…
Wane_Porter
Wane_Porter
land icon
18
view icon
Поезія | Версія для читання 26 жов 2015 о 21:56
Алюзія на "Жука-скакуна"?
30 жов 2015 о 04:21
ghah48, Можна й так сказати)
31 жов 2015 о 05:50
Подібні роботи
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024