"Зимові календарні свята українського народу" (із циклу "Обереги пам"яті"), малювання, художник, чорно-біле, графіка, лінорит, традиція, етнокультура
land icon
18
view icon
Картина 05 гру 2015 о 21:56

"Зимові календарні свята українського народу" (із циклу "Обереги пам"яті")

Календарні свята - це найдавніша обрядовість, яка корінням сягає первісних, язичницьких вірувань, та поєднує у собі раціональний досвід і релігійно-магічні вірування наших предків.
В народі говорять: “Зима прийшла і празничків привела”. Зимові свята починаються 4 грудня зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму».
У зимовому циклі простежується двочастинна структура давньої обрядовості: зустріч - проводи. Зустріччю предків на Святвечір розпочинався період найважливіших зимових свят - Різдвяні свята, котрі закінчувалися проводами на Водохреща.
Різдвяний цикл свят був пов’язаний з відродженням нового сонця, яке відтоді починає щораз вище підноситися і тепліше пригрівати. У ньому було найбільше обрядових дійств, якими намагалися забезпечити здоров’я, щастя і достаток; багато з них також було спрямовано на вшанування покійних предків. У цей період українці колядували та щедрували – співали ритуальних пісень-побажань господарям осель та їхнім домочадцям.

Композиції: "Андрея Первозваного або Калита", "Святвечір", "Маланка", "Водохреща"
лінорит 39,7х38см
Ще немає жодного коментаря
Подібні роботи
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024