Відчай у спокуті

Прозора вода стрімко струменіла під бетонним мостом, що був вкритий опалим осіннім листям, яке іноді від безділля роздмухував вітер, вимальовуючи ним у повітрі різноманітні візерунки. Бувало таке, що люди приходили сюди пробираючись крізь гущавини лісу протоптуючи стежки, щоб просто постояти на цьому мості та подивитись пейзажі дивовижно-прекрасного місця.
Найчастішим гостем з усіх відвідувачів був старенький дідусь. Він приходив сюди, кожний день по обіді та стояв на мості до самого вечора, дивлячись то у воду то у небо, ніби намагаючись щось там розгледіти, важко видихав і плакав, складав руки в «замок», знову плакав та витирав пил рукою з парапету моста.
Одного похмурого ранку,коли у воду гронами падали краплі дощу, роблячи із землі болото та омиваючи уже майже поснулі дерева холодною водою, міст чекав відвідувача. Сьогодні дідусь прийшов набагато раніше ніж завжди. У його руках була чорна парасолька, на голові чорний капелюх з якого тирчало сиве волосся, чорне пальто до колін та брудні парадні туфлі. Дідусь став посеред мосту і гірко-гірко заплакав. Він плакав так, як не плакав іще ніколи за ввесь цей час. Потроху дощ припинився, і дідусь закрив парасольку та кинув її на мокрий бетон мосту. Старенький постояв ще декілька хвилин, потім оглядівся, дістав із-за пазухи револьвер та застрелився.

***

Пройшли роки після смерті діда. Люди так само ходили сюди, щоб помилуватись пейзажем та «злитись у повній гармонії з природою».
- Тату, а що це за вінки? – запитав маленький хлопчик, років 10-ти, у кремезного чоловіка, який вів його за руку.
- Вони покладені тут в пам'ять про загиблого дідуся, синку.
- Загинув? Як це сталось?
- Подейкують, що його вбили, але я знаю, що він сам себе убив. Чому? Тому що колись давно на цьому місці була знайдена мертва дівчинка. Її загризли собаки, а той дідусь, замість того, щоб врятувати дитину – втік. - А звідки ти про це знаєш, тату?
- Розумієш, синку, колись я теж був таким маленьким хлопчиком, як ти і називав його «татом».
Вони поклали дві червоні гвоздички поряд з вінком, мовчки поглянули навкруги і чоловік, взявши малого на руки, пішов додому.
DakotaGun95
DakotaGun95
land icon
18
view icon
Проза | Версія для читання 19 кві 2013 о 06:54
Allochka Критика
Зміст вражає, спонукає замислитись над своїми вчинками. Написано повчально, показано переосмислення людиною власних вчинків, самопокарання через колись проявлене боягузство.
12 кві 2016 о 20:30
Подібні роботи
Роботу було депубліковано автором
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024