Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Таємниця перевалу Дятлова. Петля часу
Таємниця перевалу Дятлова. Петля часу
Існують фільми, побудовані на основі книги або оповідання. Існують фільми, зняті на основі сновидінь. Існують фільми, засновані на реальних подіях. Існують фільми, які не мають жодного стосунку до реальності. А існує фільм «Таємниця перевалу Дятлова» (The Dyatlov Pass Incident, 2013 рік), який засновано на реальних подіях, але в той самий час його абстраговано від реальності. Це фільм, який одночасно наближає нас до найбанальнішої реальності з сексом, холодом, страхом, й раптом викидає в якийсь інший вимір, вириваючи нас зі своїх крісел та втискаючи у машину часу та паралельні світи, закручуючи нас в петлю часу. Й ефект, відверто кажучи, дієвий – після перегляду цієї стрічки я ще кілька днів ні про що інше думати не міг, окрім як про події, змальовані в фільмі, й небанальне вирішення однієї з найзагадковіших трагедій Радянського Союзу й світу загалом.
Останній фільм Ренні Гарліна («Жах на вулиці В’язів 4: Повелитель сну» (A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master), 1988 рік; «Екзорцист: Початок» (Exorcist: The Beginning), 2004 рік; «5 днів серпня» (5 Days of August), 2011 рік) засновано на реальних подіях, які мали місце 1959 року в Уральських горах. Тоді група молодих радянських туристів долаючи один з перевалів зникла безвісти. Пізніше їх було знайдено мертвими, але однозначної відповіді про те, що з ними сталося, не знайдено до сьогодні. В історію світового альпінізму ця подія увійшла під назвою «Загибель групи Дятлова», перевал було названо на честь керівника групи Ігоря Дятлова, а місце їх загибелі стало Меккою як інших альпіністів, так й різноманітних уфологів та дослідників паранормальних явищ.
Стосовно причин загибелі туристів – існує не один десяток версій, але жодна з них не витримує критики. Найправдоподібніше звучать версії щодо інфразвукових хвиль, які налякали туристів й вигнали їх на холод майже роздягненими (в результаті чого всі замерзли), або сходу лавини. Але поруч з цими версіями висувались і конспірологічні, й уфологічні, версії з алкогольним або наркоманським угарами тощо. Всі ці версії розглянуто в фільмі Ренні Гарліна «Таємниця перевалу Дятлова».
За сюжетом група американських студентів вирушає в Уральські гори, аби провести власне дослідження трагедії, відтворити події 1959 року й висунути власні висновки щодо того, що ж там трапилось. Глядачеві все подається у вигляді документального фільму, який ці студенти знімають. Самі зйомки експедиції розпочинаються ще в Америці й тривають до останнього кадру фільму. Все це – ніби справжній документальний неігровий фільм, невільно навіть починаєш вірити в це. Аж тут… Не хочу розкривати кінцівки, адже враження від фільму буде зіпсоване для тих, хто після цієї статті вперше вирішить переглянути його. Скажу лише, що очікувати на такий варіант закінчення такої досить спокійної стрічки я аж ніяк не міг. Для мене все складалось плавно в антирадянський американський фільм, в якому буде викрито злочинну радянську систему, показано версію щодо спеціально підготовленого вбивства юнаків-туристів (адже ця версія була основною для єдиного члена екіпажу Ігоря Дятлова, який вижив, – Юрія Юдіна, якому «повезло» захворіти на півшляхові експедиції, через що він мусив повертатися назад. За спогадами Юдіна, на місці віднайдення тіл було також знайдено солдатські обмотки, які й наштовхували його на думку про вбивство його товаришів радянським КҐБ чи армією) та затавровано радянське керівництво як людиноненависницьке.
Творці фільму спробували дослідити всі версії щодо інциденту, які існували до початку їх роботи над фільмом. Але в кінцевому результаті сценаристи та режисер відкинули всі попередні версії й висунули власну, оцінювати яку я не берусь з причин лише тих, що мені доведеться відкрити сюжетний кінець, чого робити не хочеться. Тому полишаю оцінку режисерської версії на розгляд глядачеві. Від себе додам лише, що моя точка зору більше все таки схиляється до версії знищення групи іншими людьми, але якими і в яких цілях – невідомо.
Ключ до розгадки (я підозрюю, що навіть поштовхом до такої сюжетної розв’язки) можуть послужити такі книги, як «Дон Кіхот» Міґеля де Сервантеса чи давньоіндійський епос «Рамаяна», або ж ніч DCII з арабської пам’ятки літератури «Тисяча й одна ніч». Як бачимо, засіб, використаний сценаристами та режисером «Таємниці перевалу Дятлова» не новий, але від того не позбавлений свого шарму неочікуваності.
Тож, айда всі до кінотеатрів (принаймні, онлайн) – раджу переглянути цю стрічку всім. До того ж, виробництво американсько-російське з присмаком українського, адже головним продюсером фільму виступає колись український продюсер Олександр Роднянський.
P.S. Щодо окремих мінусів, які направду відходять на задній план на тлі основного сюжету: фільм хоч й мало показує нам життя російської глибинки, але таки не може без цього обійтись. І тут проступають найголовніші проблеми фільму – американці не розуміють, що не може старенька провінційна російська бабуся володіти досконало англійською мовою; так само вони не розуміють, що глибинка не має обов’язково виглядати як село ХVIII століття з тогочасним побутом та ставленням місцевих до гостей. Але це дрібниці, на яких особливо не варто загострювати свою увагу.

Кому варто дивитись: любителям псевдодокументалістики, фільмів жахів, фільмів на гірську тематику. Для загального настрою радив би дивитись всім, навряд чи шкодуватимете.
Кому не варто дивитись: родичам тур-групи Дятлова, альпіністам та людям, які знаються на гірській тематиці, прибічникам кривавих фільмів жахів.


Оцінка за 12-бальною шкалою: 9.

Ваш, Ілько Біленко-Шумахер.
Оригінал статті - http://bilenko-shumacher.blogspot.com/2013/10/blog-post_20.html Російськомовна версія статті - http://bilenko-shumacher-ru.blogspot.com/2013/11/blog-post.html Англомовна версія статті - http://bilenko-shumacher-en.blogspot.com/2014/03/the-dyatlov-pass-incident.html
19 лис 2013 о 11:51
Ще немає жодного коментаря
Країна рукоділля
, лялька, кухар, кухня, шиття, нитки, іграшка, рукоділля, ручна робота
alice
alice
Рукоділля
, ангел, тканина, шиття, рукоділля, ручна робота
Torba
Torba
Рукоділля
Hasi-Зайчик, ручна робота, рукоділля, заєць, зайчик, гачкування, нитки, шерстяні нитки, гачок, іграшка, мініатюра
Hasi-Зайчик
eFJey
eFJey
Рукоділля
Країна фотографів
Zum schwarzen Kamelen, келих, посуд, фотограф, фотографія
Zum schwarzen Kamelen
eFJey
eFJey
Фотографія
, модель, дівчина, весна, плівка
Jabulani
Jabulani
Фотографія
Драбина в небо, будинок, архітектура, драбина, Львів, фотограф, фотографія
Драбина в небо
Liolina
Liolina
Фотографія
, фотографія, фотограф, модель, дівчина, портрет, діти
Kotovek
Kotovek
Фотографія
, модель, фотограф, фотографія
prividenie
prividenie
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024