Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Легенда перша. Яскрава зірка Джона Леннона
Nothing you can make that can't be made. No one you can save that can't be saved. Nothing you can do but you can learn how to be you in time. It's easy. All you need is love. John Lennon/McCartney
Сьогодні поговоримо про музику. Ну хто ж не чув про „Бітлз”- цю легендарну ліверпульську четвірку? Впевнена, що кожен другий може промугикати слова з „Yesterday”. Та чи знаєте ви, що Пол МакКартні написав цю пісеньку саме тоді, коли в нього підгоріла яєчня? Отож, почнемо.

Мабуть, розмову слід розпочати із Джона Леннона - першого із четвірки, простого хлопця-шибайголову, який мріяв змінити світ. Англійський гітарист, співак і композитор, народився 9 листопада 1940 р в Ліверпулі. Його батько був мореплавцем і приїжджав до сина вкрай рідко, а мати Джулія віддала його на виховання своєї сестри Мімі. Обдарований не тільки музичними здібностями, Джон займався й іншими справами. Так, він дуже добре малював і писав невеличкі історії протягом свого життя. І навіть в 1964р видав свою книгу.

Хлопець ріс справжнім розбишакою, улюблене його заняття виглядало так: він видряпувався зі своїми шкільними друзями на дерево, що росло біля траси, і намагався зачепити ногами проїжджаючі автомобілі. Але, не зважаючи на такі витівки, він був обдарованим хлопчиною. Одного разу водій автобуса навіть подарував йому нову губну гармошку, зацікавившись його віртуозною грою. На початку 50-х років по радіо починають крутити закордонні хіти. Найпопулярнішим був Елвіс. Саме тоді Джон зрозумів, що його покликання - музика. У своїх знайомих він купив стареньку гітарку і проводив над нею доволі багато часу. Чомусь йому здавалось, що варто захотіти - і тоді все неодмінно вдасться. Під час рідких зустрічей з матір’ю Джон навчився у неї кількох акордів (Джулія грала на банджо). Коли йому виповнилось 15, він зібрав кількох шкільних друзів, які абсолютно не вміли грати на музичних інструментах і створив групу, яка називалась „Каменярі”(гра слів, пов’язана із школою, в якій навчались хлопці). На своєму першому виступі юний Леннон накачався пивом, порвав струну і дійсно провалився. Єдиним плюсом було лише те, що після ганебного провалу до нього підійшов охайненький Пол МакКартні і запропонував свою допомогу(він знав багато акордів і, на додачу, слова хітів). Пол виховувався без матері, але це не завадило йому розвивати свої таланти. Він був шульгою, тому, коли батько подарував йому гітару, довелось переставляти струни. Крім того, він, як і Леннон, писав вірші, які потім клались на музику.

Пізніше до групи приєднався не тільки Пол, а й Джордж Харрісон. Цей хлопчина був з багатодітної родини і мав постійні проблеми в школі, адже носив довге волосся, яке часто-густо було брудним, і короткі штанці. Зате на гітарі він грав просто чудово! Проте коли з групою все почало потроху налагоджуватись, у Джона помирає мати. Її смерть стає для нього сильним потрясінням. Хлопець замкнувся в кімнаті і безперестанку грав “Love me tender”, збиваючи до крові пальці. Та біль поступово вщух. Через погані оцінки майбутнього музиканта заледве не виперли зі школи. Тому йому довелось самому піти в художнє училище. Проте з цього нічого путнього не вийшло, Джон завжди відрізнявся гострим цинізмом, тому завжди з усього кепкував, бачили б ви його карикатури! Хоча... Саме там він познайомився з Стюартом Саткліфом – художником-авангардистом, який став бас-гітаристом в групі. Леннон любив Саткліфа як найкращого друга. Але чомусь доля розпорядилась так, що лідер “Beatles” втрачав тих людей, яких найдужче любив. Отримавши значну травму голови після вуличної бійки, Стюарт невдовзі помер... Але життя продовжувалось. Хлопці довго вибирали стиль музики, проте все ж спинили свій вибір на рок-н-ролі... Віяння року відчувається в перших альбомах, далі ж музика більше схиляється до психоделії. Врешті в 1959 р. засяяла зірка “The Beatles” з наступним складом:

Джон Леннон – вокал, гітара, гармоніка, клавіші.
Пол МакКартні – вокал, бас-гітара, гітара, клавіші.
Джордж Харрісон – вокал, гітара, сітар, клавіші.
Річард Старкі (більш відомий як Ринго Старр) – вокал, ударні, перкусія, клавіші.

Назва гурту в перекладі означає „жуки”. Джон Уїнстон пояснював це велінням самого велетенського жука, котрий прилетів до нього і звелів називатись бітлами.

Здобувши популярність, хлопці підписували багато контрактів. Їм довелось важко працювати, аби домогтись свого. В них було все: дорогі автомобілі, багато дівчат, хороший продюсер, власна кампанія „Еппл”, купа грошей і слава. А чого ще треба?

Леннон одружився зі своєю колишньою одногрупницею Сінді, яка його просто обожнювала і робила для нього все що завгодно - перефарбувала волосся в інший колір, почала виклично вдягатись, змінила свою поведінку тощо. Згодом в них народився син. Але це не було коханням, тому довго такий шлюб тривати не міг. Відомий музикант познайомився з художницею-дивачкою Йоко Оно.
Вона стала для Джона новим поштовхом до творчості. Змучений невдалим шлюбом, наркотиками, та й життям узагалі, він стає на шлях вдосконалення. Гітарист навіть почав лікуватися від наркотичної залежності. Та не все було так добре, як здається на перший погляд. Коли попередня дружина побачила Йоко в своїх рожевих капцях, то зчинила величезний скандал. Шлюб розвалився. Та й в групі почались проблеми. Співак вимагав, щоб художниця стала 5-им повноцінним членом групи. Пол, Рінго і Джордж відмовились. Група почала розпадатись. Не встигла вона розлетітись, як Джон разом зі своєю дружиною – художницею Йоко Оно почав працювати над самостійними проектами. Що ж далі?
Після розпаду “Бітлз” у 1970 році допомагати Леннону в його сольних проектах стали музиканти ансамблю “Пластик Оно Бенд”, при участі яких був записаний альбом “Уявіть собі”.
Після цього пісні Джона стали займати найвищі місця в хіт–парадах.

В 1974 році Леннон бере участь у грандіозному шоу Елтона Джона в Нью-Йорку на “Медісон Сквер Гарден”, і цей концерт став його останнім виходом на сцену. Вся його подальша музична діяльність не виходила за межі студії.

В 1975 році У Джона І Йоко народився син - і музикант на цілих 5 років закинув музику, щоб віддати себе сім’ї. Альбом “Подвійна фантазія” став останнім. В 1980 році “Бітлз” все ж надумали знову об’єднатися. Пол навіть домовився з Джоном про зустріч, на яку останній вже не потрапив. 8 грудня того ж року Леннон був вбитий своїм божевільним прихильником Марком Чепменом, в якого були серйозні психічні захворювання.

Але мені здається, що великий музикант вже виконав свою місію тут, на Землі. Він виховав двох хороших синів, навчився пекти хліб, пожертвував непогану суму на благодійність і зробив свій висновок: „Все, що нам потрібно, - це Любов. І її ти не купиш за гроші, навіть дуже великі...”
Оригінальна дискографія Джона:  “Unfinished music-I: two virgins” – 1968;  “Unfinished music-II: life with the lions” – 1969;  “Plastic Ono Band”–1970;  “Imagine” – 1971;  “Mind games” – 1973;  “Walls & Bridges” – 1974;  “Rock-n-roll” – 1975;  “Double fantasy” – 1980.
09 лип 2013 о 03:37
Ще немає жодного коментаря
Країна фотографів
Вгадайте, що це :), Ейфелева вежа, Париж, архітектура, фотографія, фотограф
Вгадайте, що це :)
Blue_LM
Blue_LM
Фотографія
Azov sea, Азовське море, море, чайка, птахи, фотографія, фотограф
Azov sea
grechya
grechya
Фотографія
, метелик, комахи, тварини, апельсин, фрукти, макрозйомка, фотографія, фотограф
Yana_Tretyak
Yana_Tretyak
Фотографія
капелька, дівчина, модель, дощ, парасоля, чорно-біле, фотограф, фотографія
капелька
Bdjola
Bdjola
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024