Країна творчості JURAMAX
JURAMAX - найбільша творча мережа
талановитих українців у всьому світі.
Інші статті автора
Переглянули 56
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
Everdreamer
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
luckiest_guy
Lican
Lican
Lican
Lican
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
V_Shevchuk
Diana
Diana
0
Стаття
Звернення до журналістів з приводу висвітлення подій на Майдані Незалежності
Звернення до журналістів з приводу висвітлення подій на Майдані Незалежності
Розумію, що тематика наступної замітки трохи вибивається з загальної тематики моїх статей, але в ході останніх подій хочеться звернутись до журналістів (особливо телевізійних), аби вони перестали ображати своєю неосвіченістю людей, які на Євромайдані відстоюють свою свободу!
Доволі часто з телевізійних екранів на означення людей, які зібрались на мирний мітинг, звучить слово «натовп». Я не можу досі зрозуміти – це намагання образити, чи направду незнання, як назвати велику кількість людей?
Звертаємось до словника й розставляємо всі крапки над «і».

НАТОВП – Велике неорганізоване скупчення людей; стовпище. (Словник української мови: в 11 томах. – Том 5, 1974. – Стор. 214). До того всього можна додати ще «зборище» (Сучасний тлумачний словник української мови: 100000 слів/ За заг. Ред. Д-ра філол. наук, проф. В.В. Дубічинського. – Х.: ВД «Школа», 2008. – 1008 с.)

Чи схоже віче на Майдані Незалежності на «неорганізоване скупчення людей»? Навряд. Ми бачимо, що євромайданівці, навпаки, досить зорганізовані, розбиті на сотні для охорони правопорядку, люди самоорганізовуються й ними керують лідери опозиції в разі необхідності. Тобто з натовпом асоціювати цих людей аж ніяк не можна, інакше це вже – образа!

Також чуємо досить часто розмовну версію «товпа». Це взагалі, як на мене, повне невігластво! По-перше, я більше схиляюсь до того, що дане слово є русизмом; по-друге, значення слова «товпа» ідентичне до слова «натовп» (Словник української мови: в 11 томах. – Том 10, 1979. – Стор. 165), а тобто – дивимось вище.

Подекуди самі опозиційні лідери називають євромайданівців «здвигом» або «народним здвигом», що є діалектизмом. До цього слова теж необхідно ставитись з обережністю, адже попри його красиве звучання від попередніх за значенням воно мало відрізняється:

ЗДВИГ – Скупчення; натовп. (Словник української мови: в 11 томах. – Том 3, 1972. – Стор. 532).

А тобто, ми маємо милозвучнішу образу – й по тому.

Що стосується ще однієї самоназви, поняття, озвучуваного зі сцени Євромайдану – «віче» або «народне віче». Маємо тлумачення з точки зору історії, а також з точки зору мови західних територій України (що, в принципі, ґрунтується також на історичному значенні слова).
1. У давній Русі – народні збори, що були вищим органом влади в деяких містах.
2. Масові збори населення; мітинг.
(Словник української мови: в 11 томах. – Том 1, 1970. – Стор. 691).

Бачимо, що як за самоціллю, так й за поняттєвим значенням із вищенаведених даний термін є найвдалішим. Адже за декларацією власних цілей люди на Майдані мають на меті саме взяти владу у власні руки, але мирним шляхом, шляхом дослухання до них органів обраної ними ж влади. А за формою – мирне зібрання, мітинг – це й є «віче», «народне віче». Мені видається, що це найвдаліша форма для означення людської маси на Майдані Незалежності.

Стосовно ще одного не дуже милозвучного терміну, який подекуди має місце, - «маса» або ж «народна маса»:

МАСА – Велика сукупність людей (Сучасний тлумачний словник української мови: 100000 слів/ За заг. Ред. Д-ра філол. наук, проф. В.В. Дубічинського. – Х.: ВД «Школа», 2008. – 1008 с.);
А також:
широкі кола населення (Словник української мови: в 11 томах. – Том 4, 1973. – Стор. 636).

Мені видається, що така форма має право на існування, але вона є за поняттєвим своїм насиченням занадто поверхневою, адже не висловлює цілей народних зборів на Майдані, а лише декларує велику кількість людей.

Ще одна вживана форма означення людей на Майдані Незалежності – «народ».

НАРОД – Взагалі люди, переважно у великій кількості // Певна кількість людей, які мають що-небудь спільне (Словник української мови: в 11 томах. – Том 5, 1974. – Стор. 174; те саме - Сучасний тлумачний словник української мови: 100000 слів/ За заг. Ред. Д-ра філол. наук, проф. В.В. Дубічинського. – Х.: ВД «Школа», 2008. – 1008 с.)

Як на мене, вживання даного терміну теж є занадто загальним. Хоча право на існування має.

Резюмуючи, звертаюсь до журналістів: не ображайте людей на Майдані Незалежності, не ганьбіться перед глядачами або читачами й використовуйте правильні терміни на означення явищ, які спостерігаються в Києві. Моя точка зору, що найправильніше все таки говорити в нашому випадку «віче» та «народне віче».

P.S. Перепрошую в мовників за те, що влажу не в свою царину, але сподіваюсь на розуміння. Також перепрошую за рубаніть тексту, адже він в більшості складається просто з цитат зі словників.


Ваш, Ілько Біленко-Шумахер.
Оригінал статті - http://bilenko-shumacher.blogspot.com/2013/12/blog-post_10.html; російськомовна версія статті - http://bilenko-shumacher-ru.blogspot.com/2013/12/blog-post_10.html.
13 гру 2013 о 17:31
не завжди журналісти відзначаються високою професійністю, можливо тому, що зараз всі медіа пересичені інфою і треба її швидко подавати, щоб була актуальна. а іноземні медіа - таке враження, що в більшості користуються ctrl+c ctrl+v з необ'єктивним висвітленням питання
14 гру 2013 о 09:22
Країна фотографів
2, фотографія, фотограф, модель, природа, дівчина, квіти, емоції, портрет, дерево
2
4
Kotovek
Kotovek
Фотографія
..калинка.., фотографія, макрозйомка
..калинка..
Oleh
Oleh
Фотографія
#шпиль, шпиль, церква, архітектура, небо, фотограф, фотографія
#шпиль
grill
grill
Фотографія
Говерла!, природа, туман, гори, пейзаж, Говерла, Карпати, фотограф, фотографія
Говерла!
Oleh
Oleh
Фотографія
Країна письменників
line
Про нас Наша команда Техпідтримка
Країна творчості JURAMAX логотип
Країна творчості JURAMAX © 2010-2024